Ideja prošla prvi test, počela druga faza projekta: BeNeLiga postaje stvarnost?

Uključuju se i fudbalski savezi dvije zemlje

Ideja prošla prvi test, počela druga faza projekta: BeNeLiga postaje stvarnost?

Počelo je kao zanimljiva ideja, ali šanse da će uskoro biti osnovana zajednička fudbalska liga holandskih i belgijskih timova su sve veće i veće.

Holandski fudbalski savez je saopštio da je prva faza razvoja projekta, studija izvedena od strane kompanije Deloitte potvrdila veliki potencijal takmičenja koje bi nosilo ime "BeNeLiga", te da je zbog toga odlučeno da se krene u drugu fazu.

Druga faza bi bila studija izvodljivosti, a ukoliko i njeni zaključci budu pozitivni moglo bi se preći sa teoretskog na praktični dio posla, osnivanja "BeNeLige".

Ideja o zajedničkoj ligi se posebno dopala najvećim i najuspješnijim klubovima iz dvije zemlje. Tako je već održan sastanak predstavnika pet belgijskih (Gent, Club Brugge, Genk, Anderlecht, Standard) i šest holandskih (PSV, Vitesse, Feyenoord, Ajax, Alkmaar, Utrecht) klubova. Zaključeno je da mogućnost formiranja zajedničkog takmičenja itekako vrijedi ispitati.

"Ovakvo takmičenje se čini kao učinkovit način da se smanji zaostatak za pet najvećih evropskih liga i u finansijskom i u sportskom smislu. Belgija i Holandija trenutno imaju dva takmičenja koja su srednjeg ranga u Evropi, ali bi udruživanjem snaga mogli dobiti šesto po rangu takmičenje u Evropi. Ambicija da se pridruži najjačim ligama je inspirisana i promjenama o kojima se trenutno razgovara na evropskom nivou, koje bi mogle dovesti do rizika od 'razvodnjavanja', podjele na velika i mala takmičenja, a u tom slučaju bi ona srednjeg ranga nestala", poručili su iz Fudbalskog saveza Holandije.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U drugu fazu, studiju izvodljivosti biće zvanično uključeni fudbalski savezi dvije zemlje.

Prilikom izvođenja studije izvodljivosti poseban fokus će biti na formatu, efektima "BeNeLige" na ostale lige i takmičenja, te uticaju na klubove...

Top Komentari

Jadnimi
U skladu sa ovom idejom, u našem Savezu razmišljaju o podijeli na četri lige
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi