Dva scenarija za eurokupove: Zrinjski bi profitirao, Sarajevo i Željezničar "vise", Borcu najteže

Traži se rješenje

Dva scenarija za eurokupove: Zrinjski bi profitirao, Sarajevo i Željezničar "vise", Borcu najteže

A. Čaušević

UEFA će za desetak dana donijeti konačnu odluku na koji način će se igrati kvalifikacije za Ligu prvaka i Europa ligu za takmičarsku godinu 2020/21. Ključan će biti sastanak Izvršnog komiteta zakazan za 17. juni. 

Odlukom da se fudbalska sezona u BiH prekine Sarajevo kao prvak se plasiralo u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će Zrinjski, Željezničar i Borac razigravati za plasman u Europa ligu.

Prema informacijama iz Nyona u UEFA-i razmišljaju od dva scenarija. Uobičajni sistem kvalifikacija od pet rundi prema svemu sudeći se neće igrati, već će se učesnici grupnih faza dva međunarodna klupska takmičenja dobiti po "skraćenom postupku".

Prvi scenarij je takav da se igra samo jedan meč s tim da nositelj bude domaćin što bi najviše odgovaralo Zrinjskom, Borac bi se našao u nepovoljnom položaju, dok Sarajevo i Željezničar "vise" na neki način.

Plemići će sa koeficijentom 6.250 sigurno imati status nositelja u prvom pretkolu Europa lige i svoj susret bi igrali pod Bijelim brijegom, dok Borac koji nakon osam godina igra na eurosceni i preuzima ligaški koeficijent 1.075, neće biti nositelj i u tom slučaju Banjalučane bi čekalo gostovanje.

Sarajevo (4.750) je blizu da stekne status nositelja u kvalifikacijama za LP, međutim kako to još uvijek nije zagarantovano, Bordo tim još nije siguran da bi primjenom prvog scenarija svoj meč igrao na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Slična stvar je i sa Željezničarom. Plavi imaju koeficijent 3.000 i na granici su da steknu status nositelja. Ipak, trebat će sačekati ostale rezultate i ne zna se da li će imati prednost prilikom žrijeba ili ne.

Drugi scenarij je da se kvalifikacije igraju na regionalnoj bazi kako bi putovanja bila što kraća. To znači da bi bh. klubovi igrali protiv rivala sa Balkana. U ovom slučaju nije poznato da li bi se u okviru jednog pretkola igrala dva meča ili jedan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Postoji mogućnost da se umjesto play-offa igraju i mini turniri te da se pobjednici kvalifikacionih grupa nađu u grupnoj fazi. To se posebno odnosi na Europa ligu s obzirom da gubitnici iz Lige prvaka evropsku sezonu nastavljaju u ovom takmičenju.

U slučaju odigravanja mini-turnira prednost bi trebali imati klubovi s najvećim koeficijentom, ili klubovi iz gradova sa najboljom infrastrukturom i gdje je moguće organizovati smještaj za više ekipa.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1582302321
Pitari, karma je ***** ;) Zapamtite
5 15
zmijuga.loma
Kako ce kitice slatko da ispadnu u prvom kolu
1 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi