Dva velikana stala uz FIFA i novi format klupskog prvenstva: Ovo ima smisla...
Novac pokreće svijet, a posebno FIFA-u. Novo takmičenje kreće već za dvije godine i donijeće nam duele najboljih timova svijeta (Foto: EPA)

Bayern i Real spremni igrati

Dva velikana stala uz FIFA i novi format klupskog prvenstva: Ovo ima smisla...

M. Šljivak

Čak 232 kluba koji su članovi Evropske asocijacije klubova (ECA) potpisali su pismo protiv proširenja Svjetskog klupskog prvenstva na 24 tima, ali to im je pismo bilo uzaludno.

U Miamiju se održao sastanak Savjeta FIFA-e na kojem se raspravljalo o proširenju Svjetskog klupskog prvenstva, na kraju je krovna kuća svjetskog fudbala odlučila da od 2021. godine ovo takmičenje i krene.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja Svetskog kupskog prvenstva, dok je ostalih pet koNfederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.

Ipak, iako su članovi ECA potpisali pismo protiv proširenja, Bayern i Real Madrid imaju namjeru da nastupaju u ovom takmičenju. To je potvrdio predsjednik minhenskog Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

"Trenutna verzija Svjetskog klupskog prvenstva koje se igra u decembru, nema nikakvog smisla. Vidim zašto FIFA želi promijeniti format i mi se tome ne protivimo", riječi su čelnika bavarskog velikana.

Nije Bayern jedini koji je podržao proširenje takmičenja. L'Equipe tvrdi da je i Real dao podršku FIFA-i u novom takmičenju i sigurno da nakon svega prvi čovjek Gianni Infantino zadovoljno trlja ruke.

Prvo izdanje novog Svjetskog klupskog prvenstva biće održano između 17. i 4. jula 2021. godine, a učestvovaće šampioni Lige prvaka i Lige Evrope u posljednje četiri sezone (osam timova, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletico kao pobjednici Lige prvaka i Europa lige prošle godine). Južna Amerika bi obezbijedila šest timova, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imale po tri, a Okeanija jednog predstavnika.

Ako je ista ekipa šampion više puta u toku četiri godine svakog perioda, zamijeniće je sljedeći rangirani u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu sa osam grupa od tri tima u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

FIFA procenjuje da novi turnir može da ostvari prihode za skoro milijardu eura i ima glavnog sponzora: japansku banku SoftBank.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Alkma
Stace svi jer moraju inace sj donji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi