Ukrajinski velikan želi igrati u drugoj državi: "Osjećali bismo se kao kod kuće"

Nakon Shakhtara

Ukrajinski velikan želi igrati u drugoj državi: "Osjećali bismo se kao kod kuće"

E. Ganibegović

Usljed ruske agresije na Ukrajinu prvenstvo u ovoj državi je prekinuti i odlučeno je da neće biti prvaka, a s obzirom na to da se ruskoj invaziji ne nazire kraj, niko ne može garantovati da li će prvenstvo naredne sezone početi kada treba i da će ukrajinski klubovi evropske utakmice moći igrati u svojoj zemlji.

Stoga je Shakhtar već odlučio da domaće utakmice u Evropi igra u Poljskoj i po svemu sudeći dobit će dozvolu za to, a isto bi mogao napraviti i drugi ukrajinski velikan, Dynamo Kyiv.

Legendarni Mircea Lucescu, koji je osvajao trofeje i sa Shakhtarom i sa Dynamom, potvrdio je u intervjuu za WP SportoweFakty da bi takav scenario zapravo mogao biti ostvaren.

"Odmah nakon prijateljske utakmice s Legijom rekao sam predsjedniku Surkisu da bi bilo dobro da naše evropske utakmice igramo ovdje u Poljskoj", priznao je.

Rumunski trener otkrio je zašto su se pojavili takvi planovi.

"Poljska je odlično mjesto za takve utakmice, jer ima sjajnu atmosferu i mnogo Ukrajinaca. Naravno, najbolje bi bilo igrati u Kijevu, ali ako se to pokaže nemogućim, igrat ćemo u Poljskoj. Siguran sam da bi mnogi ukrajinski navijači dolazili na takve utakmice, osjećali bismo se kao kod kuće. To bi bilo jako važno za nas, za Ukrajinu", dodao je.

U ovom trenutku Lucescu nije mogao odrediti na kojem će stadionu igrati Dynamo.

"Poljska je dovoljno velika zemlja, imate mnogo sjajnih stadiona, lako možete primiti i nas i Shakhtar. I Dynamo i Shakhtar donose odluke u najboljem interesu svojih klubova. To je normalno", objasnio je Lucescu.

"Kao što sam rekao, najbolje bi bilo igrati u Kijevu. Osim toga, predložio sam predsjedniku Surkisu da tamo počnemo s pripremama. Da pokažemo da se ne bojimo. A ako je nemoguće igrati tamo, želimo igrati u Poljskoj. I kvalifikacijske utakmice, i grupnu fazu, ako uspijemo proći", dodao je Rumun. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi