Džekin najbolji saigrač u napadu: Gdje je i šta danas radi legendarni Grafite?

U Wolfsburgu igrao najbolji fudbal u karijeri

Džekin najbolji saigrač u napadu: Gdje je i šta danas radi legendarni Grafite?

E. Čaušević

Edinaldo Batista Libanio je legendarni brazlski fudbaler poznatiji kao Grafite koji je najbolje dane svoje karijere proveo igrajući za Wolfsburg s kojim je bio i prvak Njemačke.

Grafite je bio dio legendarne Wolfsburgove generacije iz 2009. godine kada je ovaj klub priredio pravu senzaciju njemačkog Bundesligi osvajanjem titule prvaka.

Ovaj Brazilac prije nekoliko dana proslavio je svoj 40. rođendan, a već nekoliko godina daleko je od velike scene. Grafite je u sezoni 2008/09. nosio igru Wolfsburga s Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem, te je na kraju bio najbolji strijelac lige sa 28 golova.

Mnogi pamte najviše njegov fantastičan pogodak petom u derbiju protiv Bayerna kada je Wolfsburg pobijedio s 5:1. Grafite i Džeko su i danas jedan od najboljih tandema u historiji Bundeslige i teško da će ih skoro neko nadmašiti.

Grafiteov najveći žal je što je bljesnuo tek pred kraj karijere, a nakon odlične sezone bilo je teško očekivati da može napraviti još neki iskorak.

Brazilac je 2011. godine odlučio napustiti Wolfsburg gdje je već postao rezerva i otići u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je potpisao za Al-Ahli. U ovom klubu igrao je četiri sezone, a nakon toga još je nastupao za Al Sadd, Santa Cruz i Atletico Paranense.

Nakon što je 2017. godine napustio Paranense odlučio je da se vrati u Santa Cruz, ali to je bilo samo odgađanje onoga što je već godinama znao, a to je da je vrijeme da završi svoju karijeru.

Za Santa Cruz je odigrao svega devet utakmica i prošle godine je raskinuo ugovor. Grafite je čekao ponude koje nisu došle, te je prije dva mjeseca saopštio kako završava svoju karijeru koja je bila bolja nego što su mu predviđali.

Grafite je čak uspio da dođe i do reprezentacije Brazila za koju je odigrao četiri utakmice i postigao jedan gol. Ipak, nije dočekao da zaigra na nekom velikom takmičenju za svoju reprezentaciju.

Mnogi se pitaju gdje je danas Grafite, a odgovor smo konačno dobili. Ovaj 40-godišnjak je poručio da će se posvetiti svojoj trenerskoj karijeri, te da radi na tome da dobije potrebne dozvole. Najvjerovatnije će uskoro dobiti posao u omladinskim kategorijama Santa Cruza.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Grafite je u svojoj karijeri odigrao 411 utakmica i dao 197 golova, a igrao je za Ferroviariju, Santa Cruz, Gremio, Anyang LG, Goias, Sao Paulo, Le Mans, Wolfsburg, Al-Ahli, Al Sadd i Atletico Paranense.

Top Komentari

Da je Dzeko u dobroj formi i daje golove , garant da se sada ne bi pisalo o Dzekinoj proslosti, ali posto se sada nema sta pisati o Dzeki, naravno pise se o Dzekinoj proslosti, kako vidim postoji jos jedan podportal u okviru sportsport.ba a zove se dzekodzeko.ba
1 2
Onda kada Dzeko ne dae golove ni za reprezentaciju BiH ni za Romu onda se pise o Dzekinoj proslosti, sta kada bi sportski porstali pisali o proslosi bilo kojeg fudbalera, kada nekom popularnom fudbaleru nikako ne ide, kuda bi nas sve to odvelo, praksa je u svijetu sporta da sportski mediji pisu o proslosti nekog fudbalera, kada taj fudbaler vise ne igra fudbal, ovako ispade da Dzeko ne igra fudbal i ako je Dzeko na svakoj utakmici Rome uvijek na terenu ali nazalost nema ucinka.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi