Džeko i družina sutra igraju protiv trenutno najboljeg štopera u Evropi

Zanimljivi rezultati novog istraživanja CIES-a

Džeko i družina sutra igraju protiv trenutno najboljeg štopera u Evropi

Istraživačka grupa "Fudbalski opservatoriji" uglednog Međunarodnog centra za studije sporta (CIES) objavila je rezultate svog najnovijeg istraživanja. Ovaj put je Fudbalski opservatorij rangirao najbolje fudbalere po pozicijama u ligama petice za period od protekla tri mjeseca.

Fudbaleri su ocjenjivani u šest kategorija, nakon čega je izveden ukupni index. U obzir su uzeti čvrstoća, distribucija lopte, dueli, stvaranje šansi, šut i sposobnost "oporavka" nakon ispadanja iz igre, što je jako bitno za defanzivne igrače.

Osim ovih podataka koje je pratio CIES, u istraživanju su korišteni i podaci koje su ustupili klubovi igrača, a koji se tiču njihovih izvedbi u utakmicama u kojima su upisali najmanje 45 minuta na terenu.

Tako se došlo do konačnih rangi listi za sedam različitih pozicija na terenu, a fudbaler koji je imao najbolji index među štoperima sutra će u Le Havreu izaći na "megdan" Zmajevima.

Naime, reprezentativac Senegala Kalidou Koulibaly je prema CIES-ovom istraživanju trenutno najbolji štoper u ligama "petice". Ovaj stameni defanzivac pruža zaista fantastične partije u dresu Napolija, a prvo mjesto pomenute liste ja zauzeo sa indexom 90.4 ispred Davinsona Sancheza (Tottenham) i Nicolasa Otamendija (Manchester City).

Prema najnovijem istraživanju Fudbalskog opservatorija, najbolji golman u protekla tri mjeseca je Hugo Lloris, najbolji bek Napolijev Mario Rui, defanzivni vezni Toni Kross, centralni vezni Christian Eriksen, krilni napadač Lionel Messi, klasični napadač Cristiano Ronaldo, a štoper pomenuti Koulibaly.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi