Džeko i Pjanić među najboljima u Evropi na svojim pozicijama
Fudbaleri Manchester Cityja očigledno dominiraju u ovom istraživanju, a svoje mjesto među elitom su našli i bh. reprezentativci.

Opsežno istraživanje CIES-a

Džeko i Pjanić među najboljima u Evropi na svojim pozicijama

CIES, ugledni "fudbalski opservatorij" sa sjedištem u švicarskom Neuchatelu ja odlučio ocijeniti fudbalere iz liga "petice" i njihove izvedbe u prvom dijelu sezone 2017/2018. Rezultat istraživanja su rang liste od 10 najboljih za svaku od osam različitih pozicija na terenu.

U CIES-ovom istraživanju dominiraju fudbaleri Manchester Cityja, s obzirom da je njih 12 našlo svoje mjesto na rang listama. Dominacija Građana je sasvim razumljiva uzme li se u obzir sjajna polusezona koja je iza Guardioline mašine. Tako je Nicolas Otamendi, prema CIES-u, najbolji štoper, dok je Stones na drugoj poziciji. David Silva i Kevin De Bruyne su zauzeli 2. i 3. mjesto na listi najboljih centralnih "box to box" veznjaka, a Sterling je nakon Messija najbolji krilni fudbaler u ligama "petice".

Ono što je za nas u ovom trenutku zanimljivije jeste da su jako dobro rangirani i bh. reprezentativci, Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Kapiten Zmajeva, Edin Džeko, je svoji igrama u Romi "zaradio" četvrto mjesto na listi najboljih 10 napadača iz liga "petice". Prvu poziciju je zauzeo Cityjev Sergio Aguero, dok su ispred Edina još Robert Lewandowski (Bayern) i Ciro Immobile (Lazio).

Kada su u pitanju centralni i defanzivni vezni fudbaleri Juventusov Miralem Pjanić je ostvario sjajan "plasman". Naime, bh. veznjak se našao na 2. mjestu Top 10 fudbalera na svojoj poziciji, odmah iza Napolijevog Jorginha.

Potražite više informacija na temu Serie A:

FOTO: CIES

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi