Džeko: Vjerujte u sebe i sve će biti moguće

Intervju za GoalNation

Džeko: Vjerujte u sebe i sve će biti moguće

Edmir Škorić

Najbolji strijelac Serije A u prošloj sezoni, Edin Džeko, dao je intervju za GoalNation.

Džeko je zabio 29 golova uz devet asistencija u Seriji A prošle sezone, a prema BBC, gol postiže svakih 105 minuta u prosjeku. Edin je mašina za postizanje pogodaka i veliki je radnik na terenu, ima veliko poštovanje svih u svijetu nogometa i zato se o njemu uglavnom piše biranim riječima.

"Ovo je bila jedna od mojih najboljih sezona u karijeri. Postigao sam toliko golova i odigrao sjajno. Nakon teške prve godine, druga je bila idealna. Zahvalan sam mojim saigračima i osobllju u Romi, bez njih ništa ne bi bilo moguće", rekao je uvijek skromni Edin novinarki Diane Scavuzzo.

Zašto je prva sezona bila teška, pitala je novinarka Edina, a on je otkrio da je prva uvijek najteža. 

"Moja prva sezona je bila jako teška, ali takva je bila i u Cityju. Uvijek je prva godina u novoj sredini slabija, a onda sve ide bolje. Možda mi je potrebno malo vremena da se naviknem na nove protivnike, nove saigrače i novu ligu. Sve je drugačije. Možda mi treba duže nego što se to očekuje, ali druga sezona je vrijedna strpljenja".

Kako ocjenjujete italijanski nogomet?

"Gledajući tehnički aspekt, ovo je najbolja liga na svijetu. Stvari koje sam ovdje naučio u zadnje dvije godine ne bih mogao da naučim nigdje drugo".

Omiljeni tim? "Moj prvi tim u Bosni bio je Željo. To je moj rodni tim, mjesto gdje sam odrastao i tu sam počeo da igram nogomet. Otac me odveo u FK Željezničar kada je prestao rat. Trenirali smo u školi, tereni su bili uniššteni. Sa Željom sam 2003. potpisao prvi ugovor, a onda sam otišao u Teplice dvije godine kasnije", objasnio je Dijamant.

Rat u Bosni neizbježna je tema u intervjuima koje bh. sportisti daju strancima.

"Bilo je teško odrastati tokom ratnih dejstava u Bosni, djeca su željela da idu van i da se igraju, ali je bilo opasno. No, postali smo zato jači. Sve što danas imam, zahvaljujem prošlosti".

Edinov cilj? 

"Uvijek mi je cilj da budem bolji. Cilj mi je sada da napravim s Romom rezultat u Ligi prvaka, a i Serija A je uvijek prioritet".

Kada je u pitanju najdraži gol, Edin kaže da je to onaj u 3:2 pobjedi nad Turskom za bh. reprezentaciju, a istakao je da živi od pogodaka. Omiljeni igrač mu je, kako je i ranije kazivao, Andrij Ševčenko. 

I za kraj, jedna poruka Edina za sve one koji žele da postanu poput njega.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Ako mislite da ćete nešto lako, onda pogrešno mislite. Morate uvijek naporno raditi. Odustati od mnogih stvari i vjerovati u sebe. Nije dovoljno imati samo talent", poručio je Džeko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi