"E, čuj, igrači Željezničara štrajkaju... Ne bi me iznenadilo ni da bojkotuju Odovića"

Nikola Nikić otvoreno o krizi Željezničara za SportSport.ba

"E, čuj, igrači Željezničara štrajkaju... Ne bi me iznenadilo ni da bojkotuju Odovića" · Intervju

Burno je posljednjih dana na Grbavici. Željezničar je u teškoj situaciji, prije svega rezultatskoj, a u novu krizu višestruki šampion Bosne i Hercegovine je još dublje upao porazom od Zvijezde 09 (0:1), što je i rezultiralo velikim promjenama unutar tima.

Rukovodstvo Željezničara je nakon konsultacija sa Milomirom Odovićem odlučilo 'potjerati' Jadranka Bogičevića i Jovana Blagojevića, umjesto Zajka Zeba na poziciju prvog pomoćnika šefa stručnog štaba je imenovan Ismet Štilić, dok će umjesto Elvisa Karića brigu o golmanima voditi Irfan Fejzić.

Za komentar aktuelnog stanja upitali smo Nikolu Nikiću, bivšeg igrača Željezničara koji je činio slavnu generaciju koja je 1985. godine dogurala do polufinala Kupa UEFA i nesretno ispala od Videotona.

"Rijetko kada sam kao igrač doživio da izgubim od nekog slabijeg tima, i to duplo. Vidite, i ja sam dijete sa sela, cijenim sve te klubove iz malih sredina, ali za mene je sramotno da jedan GOŠK pobijedi Željezničar na Grbavici ili Zvijezda 09 iz Etno sela Stanišići. Igrači to nisu sebi smjeli dozvoliti", bile su riječi Nikole Nikića na početku razgovora za SportSport.ba.

Svjestan je Nikić kako je lopta okrugla, te da je u nogometu sve moguće, ali mu je neobjašnjiv štrajk koji su nedavno pokrenuli igrači Željezničara zbog finansijskih sankcija.

"Ne znam da li se ikada desilo da igrači Željezničara štrajkaju, mislim da se ni sam Odović ne sjeća toga. To je bilo jednostavno nepojmljivo u moje vrijeme. Bilo je kazni, igrali smo i mi loše, to je neminovno u tim situacijama. Ali, da izgubiš od GOŠK-a, dobiješ na sreću Čelik..., i onda štrajkaš jer si kažnjen, e to je strašni sud. Vrlo, vrlo ružno. U moje vrijeme da su igrači kažnjeni da po sto hiljada maraka, nikome ne bi palo na pamet da napusti trening. Ma, frapirala me ta priča."

Osvrnuo se i na igrački kadar Željezničara.

"Ne bih sad nešto detaljno ulazio u analizu, ali činjenica je da je vrlo, vrlo malo kvalitetnih igrača. Ne samo u Željezničaru, već i u ostalim klubovima. Ovo što danas gledam na bh. terenima za mene je rang nekadašnjeg Pofalićkog, Vrbanjuše... Ljudi koji vode klub su uradili mnogo fenomenalnih stvari za Željezničar, no činjenica je da kaskamo u tom sportskom dijelu. Ne mogu shvatiti da se ne može naći pravi čovjek. Ne znam sada ko selektira uopšte igrače, međutim, evidentno je da, slabo to radimo."

Tjerati samo Bogičevića i Blagojevića, prema mišljenju Nikića, nije rješenje.

"Bogičevića poznajem od ranije, solidan je igrač za naše uvjete, kao i Blagojević... Pozadinu cijele priče ne znam, ali sigurno je da su se morali povući određeni potezi, iako po meni ne mogu samo dvojica igrača napraviti pometnju."

Nije na tome stao Nikić...

"Nije Odoviću lako definitivno, ali znate šta, teško je i svaljivati sve na igrače. Oni su ti od kojih zavisi, sve to stoji, ali ako ti već prave prave problem onda se riješih njih šest-sedam, ubaciš juniore i stvaraš tim. Najprije problem sa Arežinom, pa Vranješom, a ni ne igraju... Ne bi me iznenadilo i da pojedinci bojkotuju Odovića, igrači su kvarna roba. Svi misle da znaju sve, da zaslužuju igrati u prvom sastavu", istakao je Nikić. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Oni stariji navijači Željezničara pamte Nikića i danas po karakterističnom pognutom trku i autentičnim proslavama golova. Svojim je lažnjacima Guto ili Folcika, kako su ga nazivali, valjao protivničke bekove, a antologijskim „provalama" cijelu bivšu državu...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

HRASNO_1921_HRASNO1921
Nisu igraci problem niti to mogu biti i trecu godinu za redom, krivi su oni koji vode klub i koji su ga pretvorili u kompaniju a izbrisali mu prefiks fudbalski klub, krivi su oni koji nikada u zivotu nisu lopte šutnuli a Želju prate od 2014. i kao takvi vode i upravljaju klubom, i to je ptičicama na grani vec jasno, tri godine isti problemi, tri godine se mijenjaju igraci i treneri ko na traci, mijenjaju se uposlenici i pomocnici a jedni te isti i dalje tu, još prsto uperuju u druge, svi krivi samo oni nisu, jeben je taj ego i licna sujeta i te kako, sa druge strane navijaci ko mulci, šute i gledaju, malo laju pa na kraju opet isto, nista drugo ne reci nego uživajte trecu godinu za redom ...
60 31
dadopd
Samo pobjedite pitare nek oni ne budu sampioni.
17 45

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi