Epski susret dvojice ratnika: Nikad niko Gattusa nije "namlatio" kao čuveni Pitbull

Italijan je dobio žestoke batine

Epski susret dvojice ratnika: Nikad niko Gattusa nije "namlatio" kao čuveni Pitbull

A. Čaušević

Fudbal je oduvijek bio igra kontakta, ali generalni dojam je da posljendjih godina uopšte nema žestokih i agresivnih fudbalera kao što je to bio slučaj ranije te da se i sudijski kriterij značajno promijenio.

Za razliku od ranijih vremena u modernom fudbalu se i lagani kontakti sviraju kao faul, penali se dosuđuju vrlo često, veliki je broj simulatora, a za malo žešće i oštrije startove se odmah dobijaju kartoni.

Gennaro Gattuso je poznat kao beskompromisan borac koji nije štedio nikoga, međutim postoji fudbaler koji je u nekoliko međusobnih duela "uništio" Italijana te ga nekoliko puta poslao na pod.

Riječ je o Edgaru Davidsu, čovjeku koji je zbog svog stila igre nosio nadimak Pitbull. Bio je toliko agresivan u duelima da nije štedio ni sebe, ali ni druge.

Njihovo rivalstvo je počelo u jednom prijateljskom duelu na utakmici Milana i Juventus. Onaj koji je zakuhao bilo je Davids.

Bianconeri i Rossoneri su igrali posljednji susret tadašnjeg Trofeo Tim Cup (učestvovao bi i Inter), a već nakon četiri minute igre Davids je ''pokosio" Gattusa.

Oglasi

Quando Edgar Davids e Cosmin Contra scatenarono l'Apocalisse. Botte da orbi, in campo e soprattutto nel sottopassaggio.

Posted by Cresciuti a pane, calcio & ignoranza on Tuesday, January 26, 2016

Nizozemac je umalo slomio nogu Italijanu nakon čega je počela žestoka tuča. Rumun Comsin Contra je udario Davidsa koji nije ostao dužan. Sudija je isključio obojicu.

Davids je tada ušao u tunel, sačekao je Contru te ga je žestoko izudarao, da bi se uključili i ostali igrači iz oba tima, prije svih Ciro Ferrara i Christian Abbiati.

Video: A look back at Gattuso's incredible performance in the 2003 CL final  vs. Juventus

Gattuso je te noći dobro zapamtio šta mu je Davids uradio, ali tu nije bio kraj pošto bi u narednim mečevima veznjak porijeklom iz Surinama redovno bio nemilosrdan prema Italijanu.

Njihovo rivalstvo je okončano 2005. godine kada je Davids napustio Seriju A te otišao u Tottenham, dok je Gattuso igrao u Milanu sve do 2012. godine. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kada su u pitanju međusobni dueli svakako je Gattuso bio taj koji se posljednji smijao jer je njegov Milan 2003. godine u finalu Lige prvaka pobijedio Davidsov Juventus boljim izvođenjem penala.

Obojica su se nakon okončanja karijere posvetili trenerskom poslu. Italijan je bio značajno uspješniji pošto je između ostalih vodio Milan i Napoli. Davids je uglavnom vodio niželigaše, a posljednji neuspješni angažman je imao u portugalskom Olhanenseu.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Marco_Materazzi
Nije trofeo tim cup nego Berlusconi Cup
2 1
Vrucakmica
Oui oui, Asanović ga izudaro ko malog majmuna 98. I dobio nadimak vatreni lakat, ali jasno je da ne prica rado o toj utakmici.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi