Edin Džeko postigao 400 golova u karijeri, sa trona u Seriji A srušio legendarnog napadača iz Pule

Neka traje...

Edin Džeko postigao 400 golova u karijeri, sa trona u Seriji A srušio legendarnog napadača iz Pule

E. Škorić

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko blistao je večeras u dresu Intera na gostovanju u Veroni, te je postigao po jedan gol u oba poluvremena u 6:0 pobjedi svoje ekipe.

Džeko je večeras postigao prvi gol nakon 18. januara, kada je bio strijelac protiv Milana u Superkupu Italije u Saudijskoj Arabiji. Kasnije je postigao deveti ovosezonski gol u Seriji A, a usput je došao do brojke od 400 golova u karijeri.

Impresivnu karijeru počeo je u Željezničaru, pa igrao Češkoj, a onda u Njemačkoj za Wolfsburg, u Engleskoj za Manchester City, te u Italiji za Romu i Inter, čiji je i danas član.

Za rimsku Vučicu postigao je 119 golova.Trenutno je u Interu na broju od 30 golova, a za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je rekorder, postigao je 64 pogotka. Uz jedan iz mlade reprezentacije BiH to je brojka od 400 seniorskih golova.

Vrijedi također reći da je stigao do 107. pogotka u Seriji A. N jih 22 dao je u dresu Intera, a preostale u dresu Rome. Ovo mu je osma sezona kako je u Italiji.

Treba naglasiti da je 107. gol značio da je Edin Džeko sada najbolji strijelac u Seriji A u konkurenciji nogometađa rođenih u nekom od gradova u sastavu današnjih ex-Yu zemalja.

Oglasi

Prethodno je ovaj rekord držao Antonio Vojak, rođen u Puli 1904. godine, koji je igrajući u Italiji imao 106 prvenstvenih golova.

Nekadašnj napadač je odigrao 208 utakmica u najvišem rangu italijanskog nogometa, a nastupao je za Lazio, Juventus, Napoli, Genovu, Empoli, Stabiju...

Za kraj dodajmo da je Edin dobio visoku ocjenu za svoj večerašnji nastup (9.1) i zaista je imao impresivne brojke pored dva data gola. Imao je 45 dodira, 70 posto uspješnih dodavanja, dvije kreirane šanse za saigrače, ukupno pet osvojenih duela, od čega su tri bila vazdušna.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Jedno vrijeme je Edin bio u sjeni ostalih zvijezda Intera, no večeras je opet onaj stari, baš kada je Interu to najpotrebnije, jer nastavlja se borba za plasman u Top 4 u ligi, a slijede i žestoki dueli s gradskim rivalom Milanom u polufinalu Lige prvaka.

Inter će 10. maja igrati prvi duel s Milanom, ali prije toga će, narednog vikenda, odmjeriti snage sa Romom u derbiju kola. I Edin i Lukaku na vrijeme su podigli formu i trene Simone Inzaghi bit će na slatkim mukama.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MaDaj
stvarno moze li i jedan clanak bez gluposti ?? "Uz jedan iz mlade reprezentacije BiH to je brojka od 400 seniorskih golova." pa sine nemoze da bude i Mlade i Seniorske ahhahahah
2 0
nakopitam
Pula nije u seriji A!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi