Ko je Edin Terzić? Tihi čovjek iz sjene u najboljim godinama kopačke zamijenio knjigama
FOTO: Borussia Dortmund/Twitter

Ima bh. korijene

Ko je Edin Terzić? Tihi čovjek iz sjene u najboljim godinama kopačke zamijenio knjigama

Admin Čaušević

Edin Terzić je preko noći dobio prilku da u nastavku sezone vodi ni manje ni više vodi jednu od najboljih evropskih ekipa, Borussiju Dortmund.

Ovaj 38-godišnjak je rođen u Njemačkoj i ima bh. korijene. Svojevremeno je bio i aktivni fudbaler, igrao je u njemačkim nižim ligama te ima preko 150 nastupa u klubovima SF Oestrich-Iserlohn, Westfalia Herne, SG Wattenscheid, BV Cloppenburg and Borussia Dröschede.

Kada je shvatio da nema kvaliteta za vrhunski nivo te da igranjem neće zaraditi mnogo novca, odlučio se za trenersku školu, posvetio se knjigama i trenerskim akademijama. Sve to u najboljim fudbalskim godinama. Taj potez se ispostavio kao puni pogodak.

"Puno se nas zaljubilo u nogomet i počelo igrati, za mene nije bilo dosta da uspijem kao profi igrač. Vidio sam da neću zaraditi puno novaca u nogometu ali sam odlučio da želim ostariti u nogometu", rekao je za hrvatske medije prije nekoliko godina.

Terzić je u Borussiju stigao prije desetak godina. Prvo je počeo skautiranje, a zatim je i imenovan za pomoćnog trenera U19 ekipe. Narednih godina je napredovao, da bi 2013. godine postao prvi trener U16 ekipe Žuto-crnih.

Dvije sedmice kasnije je dao ostavu. U Bešiktaš ga je poveo Slaven Bilić, zatim je ovaj duo dobio priliku da radi u engleskom Premiershipu na klupi West Hama. Otkaz je stigao u novembru 2017. godine nakon poraza od Liverpoola.

Terzić se u Borussiju vratio prije dvije i pol godine. Radi se o osobi koji odlično poznaje dešavanja u klubu, ali i uživa povjerenje klupskog rukovodstva, a prvi pravi izazov će imati sutra protiv Werdera.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Kao trener trebate igrati određene uloge, to utiče i na emocije. Jučer sam razgovorao s timom. Važno mi je tim iskaže stvari na kojim se mora raditi kako bismo mogli napredovati", prva je Terzićeva izjava kao šefa stručnog štaba Borussije.

Na raspolaganju ima odličan tim s nekoliko izuzetno talentovanih fudbalera. Nakon godina asistiranja konačno je dobio priliku da sam donosi najvažnije odluke. Hoće li uspjeti u zacrtanom ostaje da se vidi.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Krosteutegurovic
Vi kad navalite na nekoga neznate stati, sad valja čitati o ovome jednu mjesec dana, a ako je istina da se izjašnjava kao hrvat onda pogotovu nezaslužuje ovoliki publicitet
8 2
Tas14
Zašto naš savez ne traži ovakvog stručnjaka? Ma kakvi, traže se propali bugari samo zato što nemogu narušiti Begića u bilo kojem smislu.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije