Je li Višća otputovao na potpis? FIFA-ino promijenjeno pravilo pomaže Željezničaru

Blizu odlaska iz Basaksehira

Je li Višća otputovao na potpis? FIFA-ino promijenjeno pravilo pomaže Željezničaru

A. Čaušević

Edina Višću turski mediji tokom svakog prijelaznog roka sele iz Bašakšehira, ali dojam je da ja sada zaista blizu transfera, trećeg u svojoj karijeri.

Višća je prvi transfer napravio još kao golobradi dječak. Prepoznao ga je Amar Osim te kao tinedjerža doveo u Željezničar gdje je i doživio igračku karijeru.

Na Grbavici se zadržao dvije godine, sjajne partije i eksplozivnost na terenu su ga 2011. godine odvele u tadašnji Istanbul BB, a današnji Bašakšehir gdje je u minuloj deceniji izgradio status klupske legende. Tada je pllaćen oko 400.000 eura.

Višća je najbolji strijelac (110 golova) i asistent (118 asistencija) u historiji Bašakšehira s kojim je bio i prvak Turske te igrao i Ligu prvaka.

Godinama je bio na radaru najboljih turskih klubova, željeli su ga istanbulski velikani, prije svih Fenerbache, ali čini se da će obale Bosfora zamijeniti obalama Crnog mora.

Turski mediji su ubijeđeni da će tokom januara 31-godišnjak postati novi član Trabzonspora koji je sklopio odličnu ekipu i igra dominatnu sezonu u turskom prvenstvu.

Oglasi

Kada igrači putuju zajedno sa menadžerim to je obično znak da se sprema neki posao, a upravo je Višća podijelio fotografiju s ljudima koji su zaduženi za njegovu karijeru.

Zajednička fotografija sa Hadisom Zubanovićem i Nedim Hrapovićem je mnogim navijačima Trabzona poslužila kao okidač za realizaciju vrlo izvjesnog transfera.

Eventualni Višćin transfer u Trabzonspor će obradovti i dva bh. kluba, Budućnost i Željezničar, za koje je bivši bh. reprezentativac nastupao do svoje 21. godine.

Dvaju bh. klubovima će pomoći i FIFA-ino izmjenjeno pravilo o mehanizmu solidarnosti. Ta odluka je donesena prije nekih godinu i pol.

Naime, do proljeća 2020. godine ukoliko bi se realizovao transfer između klubova istih asocijacija onda ne bi moglo biti aktivirano pravilo o mehanizmu solidarnosti.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Međutim, FIFA je promijenila to pravilo pa konkretno u slučaju eventualnog transfera iz Bašakšehira u Trabzonspor banovićka Budućnost i sarajevski Željezničar će dobiti određene procente od transfera na ime naknade za treniranje.

Višća s Bašakšehirom ima čvrst ugovor do 2025. godine te će sigurno klub iz Istanbula inkasirati određenu sumu novca. Visina odštete koja se spominje iznosi oko četiri miliona eura. U tom slučaju Željezničar i Budućnost bi podijelili oko 200.000 eura.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

root
Pise novonarcic koii je opsjednut amrinim privatnim zivotom.
1 2
Mele
Dobar igrac bio, postao sampion sa klubom, tad je trebao uzeti lovu i preci u neku jacu ligu, ovo sad je zadnje sto moze, preci u klub koji ce igrati u Evropi..
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi