"Nema me na listi za Zlatnu loptu, a da sam izabrao Francusku, da li bi se stvari promijenile?"

Brutalno iskreno

"Nema me na listi za Zlatnu loptu, a da sam izabrao Francusku, da li bi se stvari promijenile?"

A. Čaušević

Zlatna lopta je najprestižnija individualna nagrada u svijetu fudbala i san svakog fudbalera je da dobije ovo vrijedno priznanje. 

Posljednjih 15-ak godina dominiraju dva čovjeka, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, a jedini golman kojem je uspjelo da osvoji ovu nagradu je bio Lev Yashin još prije šest desetljeća.

U posljednje dvije decenije blizu nagrada su bili Oliver Kahn, Gianluigi Buffon i Manuel Neuer, ali trojica fanstatičnih golmana nisu uspjeli doći do vrijednog priznanja.

Krajem mjeseca će France Football proglasiti najboljeg u 2021. godini, a to sigurno neće biti sjajni čuvar mreže Chelseaja Edouard Mendy.

Mendy je prošle sezone bio briljantan na golu Chelseaja te je među zaslužnijim zašto je na Stamford Bridge stigla Liga prvaka jer je na čak devet utakmica u elitnom takmičenju spasio svoju mrežu.

Međutim to nije bilo dovoljno da uđe među 30 kandidata. Mendy smatra da je jedan od razloga to što je izabrao Senegal prije reprezentacije Francuske.

"Nisam uvršten na listu kandidata za Zlatnu loptu. Postavit ću sebi pitanje. Da sam izabrao Francusku i tako nastupio na Evropskom prvenstvu, da li bi se stvari promijeniile?", rekao je Mendy za Canal+.

Mnogi će podržati ovo razmišljanje jer je u prošlosti bilo nekih diskutabilnih odluka po pitanju konačnog pobjednika, a lobiranje, nacionalnost i popularnost često znaju doći do izražaja prije samog igračkog kvaliteta.

Inače, Mendy već ima 29 godina, svjetskoj javnosti je bio anoniman sve do prije dvije godine kada je prešao u Rennes gdje je imao izvanrednu sezonu koja mu je omogućila transfer u Chelsea vrijedan 24 miliona eura.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko
Cudi me nije reko zato sto je crnac
14 1
MaDaj
Joj sto ljudi seru upm… zar ti je stvarno toliko važno da su uvršten na spisak za nagradu koju ZNAŠ da ne postoji šansa da dobiješ ?
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi