Deschampsova odluka je zatekla Camavingu, ali on tu ništa ne može da promijeni
Mlada zvijezda Real Madrida zaigraće na neprirodnoj poziciji (Foto: EPA)

Mora da se nosi s tim

Deschampsova odluka je zatekla Camavingu, ali on tu ništa ne može da promijeni

Edmir Škorić

Francuski selektor Didier Deschamps ima velikih problema zbog povrijeđenih igrača i prisiljen je da eksperimentiše, a "žrtva" tih promjena biće mladi nogometaš madridskog Reala.

Francuska je sjajno otvorila turnir i uvjerljivom 4:1 pobjedom nad Australijom krenula u odbranu titule iz 2018. godine u Rusiji. Trijumf Francuza došao je lakše od očekivanog, s obzirom na to da su zbog povreda ranije otpali Benzema, Pogba, Kante, Kimpembe, Nkunku, a povrijedio se i Lucas Hernandez.

Igrač Bayerna povrijedio se u 10. minuti. Njegova povreda nije bezazlena i prisiljen je da propusti ostatak turnira. Stradali su ligamenti, mora i na operaciju, pa ga čeka duža pauza.

Zamijenio ga je Theo Hernandez, lijevi bek Milana i ujedno Lucasov brat, koji je asistirao za prvi francuski gol Adriena Rabiota, ali je ostao jedini spreman igrač koji je igrao na ovoj poziciji, zajedno sa Fofanom iz Chelseaja.

Prema L'Equipieu, Didier Deschamps je došao na ideju da Eduardo Camavinga, nominalni centralni vezni igrač, bude njegova zamjena, te je na treninzima uigravan na poziciji lijevog beka.

Iako je navikao da igra kao centralni vezni, Deschamps mu je "izmislio" novu ulogu u timu

Nogometaš Reala sjedio je na klupi u okršaju s Australijom i nije izlazio na teren. Aurelien Tchouameni i Adrien Rabiot odigrali su vrlo dobru utakmicu i neupitne su figure reprezentacije u veznom redu, pa Camavingi ne preostaje ništa drugo nego da "krpi" rupu na lijevom beku i da bude dio eksperimentalnih radnji francuskog selektora.

Oglasi

Camavinga je već igrao kao lijevi bek u jednoj od pripremnih utakmica i može veoma dobro da odradi posao na toj poziciji iako mu je ona strana. "Čak je dao i dobar gol s te pozicije", kazao je njegov saigrač iz reprezentacije Matteo Guendouzi.

Reprezentacija Francuske u grupi će još odmjeriti snage s Danskom i Tunisom.

U meču protiv Danske, dakle, biće improvizacija u zadnjoj liniji, a Camavinga bi mogao da bude ili početni ili rezervni lijevi bek. Ovaj 21-godišnji veznjak imao je dobru sezonu s Real Madridom i on se smatra budućnošću i Francuske, ali i Real Madrida.

Uvrede zbog nesmotrenosti na treningu

Inače, Camavinga je doživio i jednu neugodnost i dosta kritika jer je povrijedio napadača Leipziga Christophera Nkunkua, koji je također morao da se oprosti od nastupa u Kataru.

Francuski mediji tvrde da je 21-godišnji francuski veznjak dobio brojne rasističke poruke nakon svega i da je vidno potresen zbog svega što se dešava.

Oglasi

Naravno, namjere u duelu nije bilo. Obojica su ušla žestoko u borbu za loptu nakon kojeg je Nkunku ostao ležati i nakon pregleda saopšteno je da on neće ići u Katar.

Eduardo Camavinga drugi je najmlađi igrač koji je ikad zaigrao za reprezentaciju Francuske iza Maurica Gastigera (1914.). Imao je samo 17 godina. Za nacionalni tim Trikolora dosad je odigrao samo četiri utakmice i postigao je jedan pogodak, no Didier Deschamps je odlučio da ga ipak vodi u Katar.

Deschamps tvrdi da je Danska podcijenjena

Danska je dva puta pobijedila Francusku u posljednjoj sezoni Lige nacija. Danci su lagano došli do pobjede u posljednjoj utakmici protiv Les Bleusa zahvaljujući dva gola u prvom poluvremenu. Deschampsova momčad ih također nije uspjela pobijediti u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva 2018. godine. Danska ulazi u utakmicu kojoj je potrebna pobjeda nakon 0-0 remija protiv Tunisa na otvaranju Svjetskog prvenstva.

Danska je trenutno 10. na FIFA-inoj listi, a Deschamps smatra da je važno ne podcijeniti protivnika. Međutim, selektor Francuske odbacio je ideje o osveti.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Rekao sam više puta da je Danska podcijenjena u odnosu na svoju stvarnu vrijednost. Prouzročili su nam mnogo problema pa se moramo pobrinuti da preokrenemo trend, ali bez govora o osveti ili nečemu sličnom", rekao je Deschamps na press konferenciji prije utakmice.

"To je tim koji može promijeniti sustave, što može dovesti do dodatnih poteškoća", tvrdi Deschamps pred suttrašnji duel sa Dancima, dok će u srijedu s Tunisom odigrati posljednji meč grupne faze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi