Bivši igrač Bayerna u potpunosti je promijenio svoj život: "Imao sam mnogo teških trenutaka"

Mnogi su ga i zaboravili

Bivši igrač Bayerna u potpunosti je promijenio svoj život: "Imao sam mnogo teških trenutaka"

Edmir Škorić

Edson Braafheid je imao priliku da igra za mnoge timove, a može da se pohvali i sa 12 nastupa u dresu slavnog Bayerna.

Nekadašnji reprezentativac Nizozemske danas je mnogima nepoznanica i neki od vas će možda prvi put čuti za njega, ali je nosio dresove Utrechta, Twentea, Bayerna, Celtica, Hoffenheima, Lazija... Doduše, lijevi bek se nigdje nije pretjerano proslavio, a u velikim timovima je uglavnom dobijao skromnu minutažu.

No, bio je dio nizozemske reprezentacije koja je 2010. godine igrala finale Svjetskog prvenstva.

"Kad sam došao u Njemačku bio sam mlađi i razmišljao sam samo o nogometu, uvijek o nogometu. Kad sam potpisao za Lazio, bio sam nešto stariji i bilo mi je zabavnije. Svidjela mi se hrana, ljudi, grad. U Minhenu, naprimjer, nisam razmišljao o tim stvarima", prisjeća se Edson Braafheid u razgovoru za ilposticipo.it.

Najljepša sjećanja danas ima upravo na Italiju.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CgzyByjuWF-/?hl=en[/instagram]

Oglasi

"Više volim Italiju nego Njemačku. Juventus je godinama bio prvi klub u Seriji A koji je uvijek dovodio u pitanje evropske kupove. Za mene je bolje bilo igrati u Italiji", naglasio je Braafheid.

39-godišnjak i dalje igra nogomet, iako ne više na profesionalnoj razini. On, međutim, nastupa na Floridi u ekipi Palm Beach Stars.

"Prestao sam igrati na visokoj razini prije godinu i pol, sada se zabavljam. Ponekad igram, ponekad ne. Kad god je moguće, radim to jer ipak volim nogomet", naglasio je.

Međutim, promijenio mu se život. Podržava danas osobe s psihičkim problemima. Suosnivač je Play Mental fondacije.

"Ovo je inicijativa koju provodim sa svojim partnerom Giannijem Zuiverloonom, bivšim profesionalnim nogometašem. Mladima želimo pružiti psihološku pomoć. Imao sam mnogo teških trenutaka u karijeri. Nisam se osjećao dobro. Ponekad sam sjedio na klupi, ponekad sam osjećao pritisak utakmice. Sumnjao sam u sebe. Bio sam dobar igrač, ali ne uvijek", rekao je bivši igrač minhenskog Bayerna .

Oglasi

Nizozemac ne krije da bi volio postati trener, ali više psihički, kako bi podržavao mlade.

"Želim svoje iskustvo podijeliti s mladim talentima, želim da znaju koliko je mentalno zdravlje važno. To im može pomoći da budu bolji", dodao je.

Prisjetio se finala Svjetskog prvenstva i poraza od Španije.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Izgubili smo jer Arjen Robben nije zabio u devedeset minuta", našalio se Braafheid.

"Iker Casillas zaustavio je loptu nogom i pustio nas da ne odemo na 1:0, a nakon ovog gola utakmica bi se promijenila. Španija je bila nevjerojatna, igrali su sjajan nogomet. Imali smo samo jedan način da pokušamo pobijediti: biti agresivni i biti brzi. Bili su najbolji i zasluženo su pobijedili. Jako mi je teško to priznati jer sam bio jako blizu pobjede", istakao je.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi