Effenberg ima radikalan plan da se popravi "dosadna" Bundesliga

Cilj je prekinuti apsolutnu dominaciju Bayerna

Effenberg ima radikalan plan da se popravi "dosadna" Bundesliga

Nekadašnji fudbaler minhenskog Bayerna Stefan Effenberg je otkrio svoj radikalni koncept koji bi pomogao da se okonča dominacija Bavaraca i time Bundesliga "spasi" sada već tradicionalno dosadnog drugog dijela sezone.

Nakon nešto lošijeg starta sezone zbog kojeg je Carlo Ancelotti ostao bez posla Bayern je ušao u svoj prepoznatljivi ritam. Već sada Bavarci na prvom mjestu u Bundesligi imaju 18 bodova više od prvih pratioca i odlučno koračaju ka novoj tituli prvaka Njemačke.

Jasno je da Bayern posljednjih godina ima apsolutni monopol nad Bundesligom, a upravo zbog ovakve činjenice Effenberg vjeruje da je njemačkom prvenstvu potrebna poptuna reorganizacija.

Effenberg, koji je u periodu od 1999. do 2001. godine osvojio tri uzastopne titule prvaka Njemačke sa Bayernom, je u svojoj kolumni za T-Online predstavio nacrt za spas Bundeslige.

Tako bi, prema Effenbergovoj zamisli, na početku sezone 18 bundesligaških timova trebalo biti razdvojeno u dvije grupe po osam ekipa. Dalje, ekipe bi u okviru "grupne faze" igrale po dva međusobna duela (kod kuće i u gostima).

Ova faza takmičenja bi se završila do božićnih praznika, a po četiri najbolje ekipe iz dvije prvobitne grupe, uz najbolju petoplasiranu, bi formirale Grupu A, u kojoj bi se igrali međusobni duelu i u kojoj bi se vodila borba za titulu prvaka.

Preostalih devet, lošijih iz prve faze, timova bi se našlo u Grupi B, u kojoj bi se vodila borba za opstanak.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Također, Effenberg je u svoj plan uvrstio i nešto radikalniju ideju, a ona je da sve ekipe, u Grupi A i Grupi B, počnu od nule nakon pauze, odnosno da im se obrišu svi bodovi iz prve faze.

"Prvenstvo ne smije biti odlučeno u februaru ili martu. Na ovaj način bi se to izbjeglo jer bi ekipe počinjale od nule nakon preliminarne faze", istakao je Effenberg.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Benjamingst
Izbacite Bayern iz Bundeslige Njemacke u Bundesligu Austrije kad vam je postalo dosadno gledati Bayern
8 0
Svojprisebi
E ovo stvarno nije normalno. Dosad sam samo citao komentare ali evo po prvi put moram nesto napisat jer je ovo prava sramota i sranje od novinarstva. 18 timova u dvije grupe po 8? Kada 2 x 8 bude 18 Pasicu ja cu Anstajn biti. Idemo dalje.. po cetiri tima iz svake grupe i najbolji peti prave novu A ligu od 9 timova ako znam sabirati. Preostalih devet timova ide u grupu B. Pa sad covjek rece svaka grupa ima po 8 timova izvuce 4 iz svake pa cak i jedan peti tim i opet ima 9 preostalih timova. Haos zivi
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi