Golmanima penali odluke, epilog neočekivan: Afrikanci su se opet pobrinuli da budu u centru pažnje!

DR Kongo izbacio Egipat

Golmanima penali odluke, epilog neočekivan: Afrikanci su se opet pobrinuli da budu u centru pažnje!

Admin Čaušević

Reprezentacija DR Konga je poslije velike drame i više od 120 minuta igre izbacila Egipa u osmini finala Afričkog kupa nacija. Pobjednik je odlučen nakon devete serije penala.

U regularnom dijelu utakmice viđena su dva gola. Oba u prvom poluvremenu. Kongo je poveo preko Elije, da bi Mostafa Mohammed izjednačio.

Nakon 90. minuta igre rezultat se nije mijenjao. Uslijedili su produžeci, a već na startu, tačnije u 97. minuti Hamdi je dobio drugi žuti karton te je Egipat ostao sa igračem manje.

Ipak, izdržali su Faraoni do penal serije, međutim u udarcima sa bijele tačke nisu imali sreće. Pucalo se čak devet serija.

U posljednjoj devetoj seriji penale su izvodili golmani. Prvi je na redu bio golman Egipta Gabaski koji nije imao sreće i pogodio je prečku.

Oglasi

Sa druge strane Mpasi-Nzau je bio i više nego siguran. Pogodio je u maniru rasnih izvođača penala za veliko slavlje svojih saigrača.

Tako se DR Kongo našao u četvrtfinalu kontinentalnog turnira Afrike po prvi put od 2015. godine kada su osvojili treće mjesto.

U četvtfinalu će Kongoanci igrati protiv Gvineje koja je u meču osmine finala sa minimalnih 1:0 izbacila Ekvatorsku Gvineju za koju je Emilio Nsue promašio penal.

Drugi par četvrtfinala čine Nigerija i Angola dok će preostala dva para biti poznata nakon što se kompletira osmina finala.

Svoje mečeve još trebaju odigrati Zelenortska Republika - Mauritanija, Maroko - Južna Afrika, Mali - Burkina Faso i Senegal - Obala Slonovače.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi