"Egzekutori": Najgori je veliko iznenađenje, najbolji baš i ne - Džeko u debelom minusu

Šta kaže statistika?

"Egzekutori": Najgori je veliko iznenađenje, najbolji baš i ne - Džeko u debelom minusu

Klupski fudbal u Evropi ulazi u ključnu fazu, bilo da se radi o ekipama koje se bore za državne titule, opstanak ili prestižne trofeje u međunarodnim takmičenjima.

Ekipama koje se još imaju za šta boriti je sada najvažnija čvrsta odbrana i fokusiranost udarnih igli - svaka šansa se mora iskoristiti.

I utrka za Zlatnu kopačku se bliži ključnoj fazi. Lionel Messi vodi sa 33 gola, dok je njegov prvi pratilac PSG-ov Kylan Mbappe sa 27 golova.

Ne čudi zbog toga da je Lionel Messi ove sezone najbolji egzekutor u ligama petice, igrač koji najviše svojih šansi pretvara u golove.

Kako, međutim, stoje ostali?

Zahvaljujući Understatu i njegovom revolucionarnom sistemu detektovanja situacija u kojima se od nekog igrača očekuje da postigne gol dobili smo zanimljive liste najboljih i najgorih u realizovanju prilika i "poluprilika" kada su lige petice u pitanju.

Understat je napravio presjek statistika igrača i to na način da je od broja postignutih golova oduzeo broj "golova za koje se očekivalo da će postići".

Kao što smo već rekli, Messi je (prema Understatu) ove sezone najbolji egzekutor u Evropi, a njegov učinak je bodovan sa 9.37. Prati ga Paco Alcacer (Borussia Dortmund) sa 7.07, dok je na trećem mjestu Milanov Krzystof Piatek sa prosjekom od 5.24.

Pokojni Emiliano Sala, nekadašnji napač Nantesa je četvrti sa 5.2, dok je Tottenhamov Son na petom mjestu (4.97).

Najgori

Kada su u pitanju najgori ovosezonski egzekutori situacija je iznenađujuća.

Prema Understatu, najgori u Evropi je ove sezone špic minhenskog Bayerna Robert Lewandowski koji je na -9.31.

Iza njega slijedi Villarrealov Gerad Moreno (-6.16), dok je treći Cityjev Gabriel Jesus (-4.92). Jesus je tek nešto lošiji od Edina Džeke koji ove sezone nije u najboljoj formi u Seriji A, pa mu je Understat dodijelio "ocjenu" -4.89.

Najbolji među najgorima (njih pet) je Memphis Depay koji je na -4.06.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi