U igru ušao umjesto oca, pa postao zvijezda: Debi za reprezentaciju koji se pamti zauvijek

Napravilo veliku karijeru

U igru ušao umjesto oca, pa postao zvijezda: Debi za reprezentaciju koji se pamti zauvijek

Endin Čaušević

U svijetu fudbala imate dosta fudbalera koji po mnogima nikada nisu bili neki veliki talenti, ali su žestokim radom i trudom ostvarili ono što mnogi samo mogu sanjati.

Jedan od takvih igrača sigurno je i Eidur Gudjohnsen koji je u svojoj klupskoj karijeri osvojio skoro sve što se moglo osvojiti. Ovaj Islanđanin je najbolje dane karijere proveo u dresu Chelseaja i tada u žestokoj konkurenciji je bio standardan u ekipi Plavaca.

Za Gudjohnsena su mnogi govorili da nije napadač svjetske klase, ali to je njega samo dodatno motiviralo da bude sve bolji i bolji. U sjeni ostalih zvijezda radio je i trudio se maksimalno, a to se na kraju itekako isplatilo.

Ovaj 42-godišnjak je promijenio dosta klubova u svojoj karijeri, ali sigurno da je najbolje dane proveo u Chelseaju i Barceloni gdje je osvojio sve što je mogao. Karijeru je završio prije tri godine nakon epizode u Indiji i sada se fokusirao na trenerski posao.

No, mnogi su se prisjetili dana kada je Gudjohnsen debitovao za reprezentaciju Islanda. To se desilo 24. aprila 1996. godine, a ono po čemu je to tako posebno jeste činjenica da je tada u igru ušao umjesto svog oca Arnora.

Gudjohnsen je tada bio igrač PSV-a i kasnije je postao sigurno najbolji igrač kojeg je Island imao. Za reprezentaciju ove zemlje odigrao je 86 mečeva i zabio je 26 golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi