Novi inkriminirajući dokazi: Igrač sve priznao, reprezentacija mu ostaje bez Svjetskog prvenstva?

Ekvadorci strepe

Novi inkriminirajući dokazi: Igrač sve priznao, reprezentacija mu ostaje bez Svjetskog prvenstva?

Edmir Škorić

Britanski Daily Mail pronašao je nove dokaze o neovlaštenim nastupima Byrona Castilla u reprezentaciji Ekvadora.

Ispostavilo se da je defanzivac Cruz Azul 2018. godine priznao krivotvorene dokumente. Uz to, Castillo je naveo ko mu je pomogao da ih dobije.

Podsjetimo, početkom maja Čile je optužio Ekvador za falsificiranje rodnog lista Byrona Castilla i zatražio da se ova selekcija izbaci sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Čileanski nalazi su pokazali da Castillo nije imao pravo igrati za Ekvador jer nije imao lokalno državljanstvo i rođen je u Kolumbiji. Slučaj je otišao u FIFA-u, koja je u junu ove godine obavijestila o okončanju postupka u vezi s navodnim neovlaštenim nastupima Castilla. Britanski novinari pronašli su nove dokaze koji bi mogli ponovno aktivirati cijeli slučaj.

Daily Mail je došao do dokumenata i audiosnimki iz 2018. godine u kojima Byron Castillo priznaje krivotvorene dokumente u razgovoru s čelnikom istražnog odbora ekvadorskog saveza. Defensor Club Leon otkrio je da je rođen 1995. (ne 1998.) i da je rođen u Kolumbiji, a ne u Ekvadoru. U nabavi lažnih dokumenata pomogao mu je Marco Zambrano, ekvadorski poduzetnik i vlasnik kluba NorteAmerica.

"Marco mi je rekao da će mi pomoći s ovim”, rekao je Castillo u snimci.

Prve sumnje u ispravnost dokumenata pojavile su se 2015. godine, kada je iz ekvadorskog Cluba Emelec trebao otići u NorteAmericu. Klub kojim je upravljao Zambrano suspendovan je 2018. kada je lokalni ZPN otkrio da je vlasnik profitirao na krivotvorenju isprava.

Unatoč ovom svjedočenju, ekvadorski nogometni savez objavio je 2019. da je Castillo državljanin Ekvadora.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Novi dokazi u ovom slučaju pojavili su se nekoliko dana prije sastanka Žalbenog odbora FIFA-e. "Daily Mail" prenosi da bi, ako bi Ekvador bio izbačen sa Svjetskog prvenstva u Kataru, Čile zauzeo njegovo mjesto.

U grupi A na Svjetskom prvenstvu 2022. Ekvador će na otvaranju igrati protiv Katara, a zatim protiv Nizozemske i Senegala. No, možda ipak i ne, vidjet ćemo u narednim danima kakva će biti konačna odluka.

Top Komentari

SarajFK
Ne znam zasto se ovim divljim zemljama uopste dozvoljava da nastupaju na SP. To bi trebalo biti prvenstvo u kojem bi se takmicili USA, Brazil, Argentina, Japan, Katar, UAE, Australija i 25 evropskih zemalja koje se plasiraju na takmicenje. Od evropskih zemalja zabraniti nastup divljacima poput srbije, hrvatske i rusije koje su agresorske i zele lrasti tudje teritorije. Mislim da bi to bilo najpostenije i puno zanimljivije nego ovako.
5 2
Mostarac94
Hajd sve al kojom logikom bi Cile islo na SP? Kad su 7 zavrsili, sta to Peru i Kolumbija bi se preskocili
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi