Debitovao kod Prosinečkog kao velika nada, a prije dvije godine nestao s fudbalske mape

Nije se snašao u seniorskom fudbalu

Debitovao kod Prosinečkog kao velika nada, a prije dvije godine nestao s fudbalske mape

Eldar Ganibegović

Mnogi fudbaleri se ne snađu na najbolji način kada pređu na seniorski nivo. Dominiraju u mlađim uzrastima, no profesionalni fudbal je neka druga priča i mnogi se odluče staviti tačku na i. Takav je slučaj i s bivšom nadom bh. fudbala zvučnog prezimena.

Robert Prosinečki naslijedio je Mehmeda Baždarevića na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mjesto selektora Zmajeva dobio je zvanično 4. januara 2018. godine, a istog je mjeseca i debitovao na klupi našeg nacionalnog tima.

Van FIFA-inog termina, Bosna i Hercegovina je na tlu Sjedinjenih Američkih Država odigrala dvije prijateljske utakmice u sastavu mahom napravljenom od igrača iz Premijer lige Bosne i Hercegovine uz još nekoliko fudbalera koji su se u tom momentu mogli odazvati.

Jedan od igrača na koje je hrvatski stručnjak računao u tim utakmicama bio je i tada 19-godišnji Elvir Ibišević, rođak mnogo poznatijeg Vedada Ibiševića i legende naše reprezentacije.

Elvir je tada dominirao u Omaha Univerzitetu i na sebe je skretao pažnju kako bh. tako i američke javnosti. Naročito je u fokus došao kada je nastupio dva puta za U-17 reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, no odlučio se igrati za reprezentaciju zemlje svog porijekla.

Šansu da debituje dobio je, dakle, u januaru 2018. godine kada je odigrao posljednjih šest minuta u duelu protiv Sjedinjenih Američkih Država kada mu je mjesto na terenu ustupio Luka Menalo. Krajnji rezultat je bio 0:0, a Haris Medunjanin je na tom meču promašio penal. 

Oglasi

Po povratku iz Amerike, Robert Prosinečki je naglasio da se vidi da je on ipak na univerzitetskom nivou i da ima prostora za napredak. Ibišević je u julu iste godine ostvario transfer u Evropu, stigao je u slovenački NK Celje.

Iako se očekivalo da Ibiševićeva karijera krene uzlaznom putanjom, on se nije najbolje snašao u Celju i tamo je postigao samo jedan gol i dodao jednu asistenciju, što mu je ostao jedini učinak u profesionalnoj karijeri. 

U septembru 2019. godine odlazi u Chemie Leipzig gdje je nastupio osam puta, da bi pola godine kasnije potpisao za Union Omahu. Za američki tim upisao je devet nastupa, te odlučio da završi karijeru u februaru 2021. godine.

Ono što se danas zna o njemu jeste da je uplovio u bračne vode sa svojom izabranicom Medinom, te da je nastavio živjeti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetimo, on je rođen u Tuzli desetog februara 1998. godine, no živi na američkom kontinentu gdje je fudbalski stasao i njegov rođak Vedad. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi