Nije htio da napušta dom sa 16 godina, ali jedna scena je sve promijenila: "Vidio sam kako plače..."

Nikada ne znate šta vam život sprema

Nije htio da napušta dom sa 16 godina, ali jedna scena je sve promijenila: "Vidio sam kako plače..."

E. Čaušević

Emiliano Martinez trenutno važi za jednog od najprljavijih ljudi u svijetu fudbala zbog svog ponašanja na terenu i stalnih provokacija protivničkih igrača i navijača. Međutim, put koji je prošao ovaj svjetski prvak nije bio nimalo lagan jer je još kao dijete morao da napusti domovinu i dođe u Evropu iako to nije htio, no kada je vidio oca kako plače sve se promijenilo.

Argentina je u decembru prošle godine uspjela da osvoji Svjetsko prvenstvo u Kataru, a pored Lionela Messija glavni junak Gaučosa bio je golman Emiliano Martinez koji je svojim odbranama itekako doprinio osvajanju svjetskog zlata.

Međutim, o Martinezu se nakon finala pisalo u dosta lošem tonu zbog svih provokacija i ispada koje je imao prema igračima i navijačima Francuske.

Trenutno važi za jednog od najomraženijih likova u svijetu fudbala, a on ne krije da se na utakmicama dosta često ne ponaša kako treba, no jasno je da sve to radi namjerno kako bi isprovocirao protivnika i pomogao svojoj ekipi.

Emiliano Martinez labelled "a toddler" by Argentina boss after World Cup  celebrations - Mirror Online

No, argentinski golman je pokazao u intervjuu kojeg je nedavno dao da se iza cijele te slike o njemu krije čovjek s dosta emocija koji je prošao sve i svašta kako bi danas bio tu gdje jeste.

Oglasi

Martinez nije imao nimalo lagan početak u svojoj domovini i još kao dijete stigao je u akademiju londonskog Arsenala. Tada je bio član Independientea, a iako nije htio tako rano da napušta domovinu, porodicu i prijatelje, te dođe u Evropu na kraju je jedna scena sve promijenila.

Golman Aston Ville priznao je da je već tada odlučio da ne napušta Argentinu tako mlad, ali kada je vidio svog oca kako plače shvatio je šta mora da napravi.

"Nisam htio tada da idem u Englesku jer sam imao svega 16 godina. No, tada sam vidio oca kako plače jer nije mogao da plati račune. To je sve promijenilo. Fokusirao sam se na karijeru i porodicu i znao da moram pomoći porodici", priča Martinez i nastavlja.

Fans react to bizarre video of Emiliano Martinez's dad dancing while  driving | Daily Mail Online

"Znao sam da taj let ne smijem propustiti i da je to prilika da nešto napravim u životu, ali i da moj otac više ne mora plakati zbog novca".

Oglasi

"Prvi ozbiljan novac koji sam zaradio potrošio sam na roditelje. Kupio sam im kuću, automobil i sve što treba kako bi imali normalan život. Nisam trošio mnogo jer mi nije trebalo, tako da sam im kupovao šta treba i redovno slao novac".

Emiliano je rođen u Mar del Plati, a odrastao je u naselju El Jardin i život nije mazio tada njegovu porodicu. Jedva su preživljavali, a kada mu je trebala nova oprema za fudbal radili su po nekoliko poslova da bi mu to omogućili.

El chico que superó sus miedos tirándose sobre un colchón y se enamoró en  una parada de colectivos - LA NACION

Otac mu je radio kao lučki radnik, a mama je bila čistačica i pored toga radila je još nekoliko poslova kako bi djeci osigurali barem minimalne uslove za život.

"Radila je skoro po cijele dane samo kako bi nam osigurala što bolji život. Plaćali su nam privatnu školu i ulagali u nas, a nismo tada imali ni podove u kući. Eto, toliko im je bilo stalo da mi ostvarimo nešto u životu".

"Sjećam se kada sam bio u Independienteu, imao sam samo 16 godina i već su tada govorili da sam veliki potencijal. Jednog dana me predsjednik pozvao na razgovor i mislio sam da će mi dati novi ugovor i bolju platu, a on mi je rekao da me želi prodati Arsenalu. To je bilo zaista nestvarno, nisam znao ni kako da reagujem na to. Kažem, nisam htio da idem od porodice tako mlad, ali nikada ne znate šta vam život nosi".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Argentinac je nakon sastanka morao u narednih 48 sati da otputuje za London, a iako to u prvi mah nije htio na kraju je sjeo u avion i otišao za Englesku. Iako je prošao težak put na kraju je sretan i zahvalan što je uspio.

Independiente je zaradio od tog transfera 1.5 miliona eura, a Martinez je dobio odličnu platu iako je bio još tinejdžer. Odmah je roditeljima kupio novu kući i automobil, te je shvatio da su teški dani konačno iza njih.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi