Od samoubistva ga odvratile riječi prijatelja, pa igrao za Arsenal, City i Real, danas je "ovisnik"

Emmanuel Adebayor - od dna do vrha

Od samoubistva ga odvratile riječi prijatelja, pa igrao za Arsenal, City i Real, danas je "ovisnik"

Edmir Škorić

Službeno nije okačio kopačke o klin, ali od marta 2020. godine ne igra nogomet.

Div od 192 centimetar ostavio je traga u Londonu, Manchesteru Madridu, Kayseriju, pa i Asuncionu. Igrao je za Arsenal, Real Madrid, Manchester City, Monaco, Tottenham, Crystal Palace, Bašakšehir, Kayserispor i na kraju za paragvajsku Olimpiju.

Govorimo o Sheyiju Emmanuelu Adebayoru, koji danas ima 38 godina. Bivši reprezentativac Toga (85 nastupa, 32 gola) uživa u stečenim milionima, a nedavno je priznao da svoj novac nikome ne da.

"Za one koje pričaju kako ne doniram novac bit ću veoma jasan. Jednostavno je, ne dam novac", poručio je Adebayor i nastavio je:

"Radim šta želim, jedem šta želim, a svakako će biti onih koji će govoriti kako ništa nisam donirao. Nažalost, neki misle da sam ja donio virus. Tako je to ovdje. Porede me s Drogbom i Eto'om, ali ja nisam kao oni. Ja sam Emmanuel Adebayor i uvijek ću raditi ono što ja želim", jasno je istakao tada Adebayor.

Oglasi

Međutim, čini se da je promijenio razmišljanja. Nekada se htio ubiti, danas je vlasnik nevladine organizacije "za nezavisnost Afrike" u Metzu. On je sa samo 16 godina upravo u Metzu počeo da gradi nogometnu karijeru.

"Sve što sam želio je pomoći svojoj porodici, koja je bila siromašan, ali su vršili veliki pritisak na mene. Nisam to mogao podnijeti. U Metzu su mi plaćali oko 3000 funti mjesečno i moja porodica me tražila kuću koja košta pola miliona. Također, klub je bio umoran od mene zbog mog ponašanja. Jedne sam noći sjeo na krevet i pomislio: 'Šta ja radim ovdje? Niko nije zadovoljan sa mnom, pa zašto dalje živjeti'", ispričao je Adebayor.

Sišao je u obližnju apoteku da kupi tablete i predozirao se . "Ispod mog stana bila je apoteka. Naručio sam dosta pakiranja tableta. Toliko da mi ih nisu htjeli prodati, ali sam im rekao da je to u dobrotvorne svrhe u Togu. Sve sam pripremio, spreman da se ubijem, ali... Nazvao sam svog najboljeg prijatelja u ponoć. I on me uvjerio. Rekao mi je da imam za šta živjeti. 'Imaš potencijal promijeniti Afriku.' U tom trenutku uspio mi je oduzeti ideju", priznao je u intervjuu za Daily Mail . Taj poziv i te riječi njegovog prijatelja zaustavile su ga, pa je sada posvećen pomoći ljudima u Africi.

Imao je između ostalog i tu čast da igra sa velikim zvijezdama Real Madrida i pod vodstvom Josea Mourinha, koji ga je često u važnijim utakmicama koristio ispred Karima Benzeme.

Manolito, kako su ga u Madridu zvali, ubrzo je postao idol navijača. Bio je to jedan potpuno novi čovjek u odnosu na onog mladog momka spremnog da sebi oduzme život.

Oglasi

Sada uživa u novcu koji je stekao, a nakon karantine više nije igrao nogomet. Posljednji put je bio član paragvajske Olimpije u Asuncionu. Tamo ga je, kažu, opčinila kultura, pa je viđen kako hoda s terereom u ruci, tradicionalnim pićem u Paragvaju.

Oni koji ga poznaju, rekli su da je postao pravi "ovisnik" o popularnom paragvajskom piću.

Adebayor je osnovao SEA, vlastitu nevladinu organizaciju, koja provodi opsežan rad na cijelom afričkom kontinentu. Zapravo, glavna misija SEA-e je podržati poljoprivredu kako Afrika više ne mora ovisiti o drugim kontinentima. U tom smislu, Adebayor je vrlo aktivna osoba na društvenim mrežama da pokaže sav napredak koji ostvaruje. Na primjer, surađuje s Jeuf Zone Farmom, još jednom nevladinom organizacijom usmjerenom na hranu, s kojom je povremeno dijelio hranu koju je i sam uzgajao na farmi koju je postavio u vlastitom domu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Emmanuel je uveliko usvojio riječi svog prijatelja dok je igrao u Francuskoj, kada mu je kazao da ima potencijal da promijeni Afriku i on to sada jako dobro radi.

Top Komentari

Mackintosh
Ko je ovaj?
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi