Kako izgleda najstariji stadion na svijetu? Igraju se ligaški mečevi i to na čudan način

Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda

Kako izgleda najstariji stadion na svijetu? Igraju se ligaški mečevi i to na čudan način

Haris Zilić

Mnogi stadioni imaju svoju historiju, neki su simbol jednog kluba, jedne države, grada. Neki imaju jako uporište među fudbalskim svijetom, a sigurno ste se nekad zapitali koji je zapravo najstariji stadion na svijetu?

Ta titula pripada Sandygate Roadu stadionu izgrađenom vjerovali ili ne daleke 1804. godine.

I dan danas stadion je aktivan i sadrži jedan upečatljiv dio za koji bi mnogi pomislili da je vic.

Naime, stadion ima blagi nagib i jedna ekipa mora napadati "uzbrdo" što još otežava posao i takav je dobio licencu za ligaško takmičenje.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Dom je Hallam FC-a, kluba koji se takmiči u desetom rangu engelskog fudbala.

Stadion je izvorno imao 250 stajaćih mjesta, ali 1999. godine sagrađena je tribina kapaciteta 1.300 sjedećih mjesta što je omogućilo lakše praćenje utakmica okolnom stanovništvu.

Prva zvanična utakmica odigrana je na Boxing Day (26. decembar) 1860. Utakmica je bila derbi između domaćeg kluba Hallam FC i najstarijeg fudbalskog kluba koji postoji, Sheffield FC. Zbog toga mnogi ovo rivalstvo smatraju najstarijim derbijem.

Stadion je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji.

Oglasi

Osim toga, Hallam FC je bio prvi fudbalski klub koji je osvojio fudbalski trofej. Godine 1867. osvojio je pehar za pobjednika Youdan kupa, koji je bio prethodnik sada čuvenog FA kupa.

Na Ostrvu su čak imali ideju da stadion bude fudbalski muzej, a da Hallam FC sagradi pored stadion na kojem bi igrali ligaške utakmice, međutim nisu pristali na tu ideju.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Svakako da je južna strana stadiona posebna gdje jedno poluvrijeme ekipa napada uz blagi nagib.

Jedino što je novo i modernije sagrađeno to su klupske prostorije na ulazu u stadion, ostatak kao i sama okolina izgleda kao prije 100 i više godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi