Srbija je morala kazniti neprepoznatljivu Englesku
FOTO: EPA

Evropsko prvenstvo

Srbija je morala kazniti neprepoznatljivu Englesku · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Sinoć je u susretu grupe C, Engleska pobijedila Srbiju minimalno 1:0, te osvojila vrlo važna tri boda koja će im mnogo značiti za nastavak takmičenja.

Srbija može mnogo žaliti, jer su rezultatski bili veoma blizu, iako pored kvalitetnog posjeda ipak nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti favoriziranom protivniku.

U dosadašnjem dijelu Eura 2024 gledali smo dvoboje sa mnogo ritma i tempa, te smo uslijed toga vidjeli zanimljive utakmice u kojima smo uživali u golovima i šansama.

Ova utakmica nam nije ponudila nešto takvo, već smo iznenađujuće imali priliku gledati nizak tempo bez izražene obostrane tranzicije.

Posebno se to odnosi na reprezentaciju Engleske, od koje smo svi očekivali strahovit pritisak, sa aktivnim bokovima i presingom na protivničkoj polovici.

Ništa slično nismo vidjeli od Engleza, pa su reprezentativci Srbije imali dosta prostora da u nešto lakšem ritmu kontrolišu posjed i lagano dolaze do zadnje trećine protivnika, mada bez dovoljno kreacije i ozbiljnije prijetnje po gol Engleza.

Oglasi

Osjetio se veliki nedostatak svježine kod Engleza, njihovo najjače oružje okomitost je izostala, jer očito nisu bili sposobni da iskažu niti eksplozivnost, a niti brzinsku izdržljivost.

Nekako su Englezi postigli gol preko Bellinghama, zaprijetili još par puta, te cijelo drugo poluvrijeme gledali da zatvore utakmicu i tako je privedu kraju.

Srbija je iskoristila taj engleski hendikep, te uspjela prebaciti težište igre na polovicu protivnika, ali za nešto više je trebalo dodatne motoričnosti i posebno kreativnosti u igri.

Sigurno će kritičari Southgatea s pravom imati pune ruke posla nakon ovakve predstave, s obzirom da "Gordi Albion" ovako trom i fizički neadekvatan nismo imali priliku gledati.

Očito je naporna sezona u Premiershipu i europskim takmičenjima ostavila traga, a Southgate nije imao osjećaj kako osvježiti ekipu za ovakvo turnirsko takmičenje.

Oglasi

Srbija je na mahove djelovala kao ozbiljna reprezentacija, vidjela se volja i želja, ali pored svih najava, mišljenja smo da za veći rezultat ipak nemaju potrebnu širinu igračkog kadra.

Sinoć su djelovali čak i dobro, ali dojma smo kako je to plod neprepoznatljive igre Engleza, nego nekog pomaka kvalitete Srbije.

Sada im slijede utakmice sa manje renomiranim protivnicima, gdje realno imaju veće šanse i uz pravi pristup sigurno mogu do prolaza u nokaut fazu.

Ponavljamo, velika je šteta za Srbiju što u ovakvoj utakmici nije uspjela barem do boda koji bi im i psihološki mnogo značio, te dodatno olakšao put za dalje.

Sada do kraja nemaju pravo na kiks, te će Stojković imati dosta posla kako da ekipu psihološki pripremi za sve ono što ih očekuje.

Top Komentari

Hanibal
Mahnite se Srbije. Neka je izgubila i dabogda svaku iducu izgubila. Dali treba da gledamo divljake i cetnicka izivljavanja?
1 0
gojazni_shljivack
Ovo je postao srpski portal, neprestano pisete o genocidnom agresoru. Nevjerovatno zaista.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi