Nisu htjeli, ali Srbi i Englezi su ispisali historiju - Onakva utakmica će se teško ponoviti ikada
FOTO: EPA

Ko bi rekao

Nisu htjeli, ali Srbi i Englezi su ispisali historiju - Onakva utakmica će se teško ponoviti ikada

Esmer Oštraković

Utakmica između Engleske i Srbije, koju su Englezi dobili sa 1:0 donijela je historiju koji niko nije želio, a posebno ne u reprezentaciji koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva.

Kako kažu kolege iz Engleske radi se o utakmici čija se statistika skoro pa sigurno više nikada neće ponoviti.

Englezima su naravno najvažnija tri boda na otvaranju Eura posebno jer su Danska i Slovenija remizirale, ali nisu odigrali onako kako se od njih to očekuje.

Nakon nešto boljeg prvog poluvremena Englezi su u drugom poluvremenu imali velikih problema sa Srbijom koja se odlučila na fizičku igru, a koja nije odgovarala Engleskoj.

Sama utakmica nije ponudila mnogo. Bila je jako loša i jako dosadna, te je jasno da je bila i najlošija u ovih nekoliko dana otkako je počeo turnir u Njemačkoj.

Oglasi

Na utakmici su obje reprezentacije uputile ukupno 11 šuteva na Veltins Areni, a to naravno nije podatak koji se očekivao pred početak utakmice.

Zanimljivo je da je to najmanje udaraca na jednoj utakmici Evropskog prvenstva otkako je ovo takmičenje počelo 1980. godine.

Engleska je imala pet šuteva od čega su tri išla u okvir gola, a jedan od ta tri bio je onaj Bellinghamov u 13. minuti kada je postigao gol.

Sa druge strane Srbija je imala šest šuteva, a Jordan Pickford je praktično spasio Engleze u 83. minuti nakon sjajnog udarca Dušana Vlahovića sa dvadesetak metara.

Iako Englezi nisu odigrali kao favoriti kakvim ih se predstavlja, Southgate je rekao da je zadovoljan onim što je njegov tim igrao pod pritiskom.

Oglasi

"Oni su jak tim. Patili smo malo, ali mislim da je i to dobro za nas. Moramo braniti kazneni prostor baš onako kako smo danas radili.

Zadovoljan sam kako smo odigrali. Drugo poluvrijeme nije bilo dobro, ali pobjeda je najbitnija", rekao je Southgate.

Podsjetimo, Englezi su ostvarili pobjedu golom Bellinghama iz 13. minute, ali nisu bili nimalo "furizoni" i moćni kao recimo Španija protiv Hrvatske.

Srećom po njih zabili su taj gol na samom otvaranju utakmice, jer su nakon toga praktično imali još samo jednu pravu priliku i to pred kraj utakmice kada Kane nije sa tri metra matirao golmana Srbije.

I Srbija i Engleska sada imaju odigrati po dvije utakmice i to naravno protiv Danske i Slovenije.

Ovom pobjedom Englezi su praktično "siguran" putnik u narednu fazu takmičenja, ali morat će dosta poraditi na svojoj igri.

Sa druge strane Srbiju tek sada čeka borba za prolaz dalje i to protiv direktnih konkurenata.

Top Komentari

domy
Jos se ne zna jesu li izgubili. Ceka se predsednik...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi