Novi zakon predviđa žestoke kazne: Čini se da su Englezi pronašli način da zaustave rasizam

Donosi se novi zakon

Novi zakon predviđa žestoke kazne: Čini se da su Englezi pronašli način da zaustave rasizam

Eldar Ganibegović

Rasizmu u fudbalu u Engleskoj mogao bi doći kraj.

Možda ne potpuno, ali oni koji budu vrijeđali fudbalere na rasnoj osnovi mogli bi dobiti zabranu dolaska na stadione i do deset godina.

O čemu se zapravo radi?

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel iznijet će zakon nakon što su zvijezde reprezentacije Engleske izvijeđane poslije finala EURO-a.

Zakoni koji mogu isključiti "navijače" zbog nasilja, nereda ili rasističkog i homofobičnog skandiranja na utakmicama bit će prošireni na internetsku mržnju, odnosno rasističke komentare na društvenim mrežama.

Engleske zvijezde Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka našli su se na meti zlostavljača nakon što su promašili jedanaesterce u finalu EURO-a na Wembleyu, što je olakšalo Italiji put do naslova prvaka Evrope.

Oglasi

Gospođa Patel najavila je da će podnijeti amandman na Zakon o policiji, kriminalu, kaznama i sudovima početkom 2022. godine.

"Oni odgovorni za užasavajuće rasističko zlostavljanje na internetu moraju biti kažnjeni. Promjene zakona koje najavljujem osigurat će im zabranu gledanja utakmica", istakla je ministrica Patel.

Odredbe zabrane u fudbalu mogu se primjenjivati od tri do deset godina, a kršenje zakona može dovesti i do šest mjeseci zatvora.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bukayo Saka bio je izložen rasističkom zlostavljanju nakon što je promašio jedanaesterac u finalu Eura na Wembleyu

Tajnica za kulturu Nadine Dorries rekla je da također osiguravaju da se tehnološke tvrtke suoče s mržnjom na svojim stranicama, te da pronađu rješenje kako bi spriječili odnosno blagovremeno brisali komentare koji nose uvrijedljive poruke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi