Englezi se pobunili protiv planova UEFA-e: Branićemo naš fudbal!
UEFA je najavila radikalne promjene, ali engleski timovi u tome neće učestvovati (Foto: EPA)

Glasali protiv promjena

Englezi se pobunili protiv planova UEFA-e: Branićemo naš fudbal!

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) nedavno je najavila mogućnost promjene sistema takmičenja u evropskim takmičenjima.

Prijedlog prvog čovjeka Juventusa Andree Agnellija da se format Lige prvaka promijeni podržala je Evropska asocijacija klubova.

U tom formatu u Ligi prvaka bi igrala 32 tima smještena u četiri grupe sa osam ekipa, a klubovi bi se plasirali u ovo takmičenje po rezultatima iz prošlosti, odnosno po uspjesima u prošlosti.

To bi značilo da plasman u prvenstvu ne bi značio previše, pa su engleski klubovi odlučili da se pobune i svi su protiv ovakvog formata takmičenja.

Bila bi to liga bogatih klubova, dok bi male ekipe ostale bez ikakve šanse da igraju Ligu prvaka i interesantno je da je svih 20 klubova iz Premiershipa odlučilo da kaže "ne" ovakvim promjenama.

"Svi klubovi su jednoglasno donijeli odluku da je neprihvatljivo da evropske fudbalske organizacije donose odluke o kalendaru i kompetitivnosti domaćih utakmica. Radićemo skupa da zaštitimo Premier ligu", stoji u saopštenju klubova, te se dodaje:

"Fudbal je u Engleskoj važan dio kulture i svakodnevnog života. Milioni navijača dolaze na utakmice širom zemlje i rivaliteti između klubova se prenose kroz generacije. Branićemo svoj fudbal svim silama".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pored promjene sistema takmičenja od 2024. godine je najavljena mogućnost i da se utakmice Lige prvaka igraju vikendom, što bi itekako poremetilo nacionalna prvenstva.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ArminA
Ja mislim da je vrijeme da se sve ekipe dignu protiv ovakvih ludih ideja koje nemaju smisla. Ako ce takmicenje se gledati po proslosti onda nek Realu dadnu odma trofej... Unistavaju zelju i smisao za fudbal...
7 2
Zoilomas
UEFA MAFIA
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi