Englezi traže rješenje za VAR tegobe: Od sljedeće sezone deblje linije?

Nešto se mora promijeniti...

Englezi traže rješenje za VAR tegobe: Od sljedeće sezone deblje linije?

VAR i dalje izaziva kontroveze i potiče žustre rasprave između onih koji podržavaju novu tehnologiju i onih koji žale što je ona "osvanula" na fudbalskim stadionima.

Ovi drugi vjerovatno najviše argumenata mogu pronaći u engleskoj Premier ligi u kojoj VAR iz vikenda u vikend pravi potpunu zbrku.

Bespotrebno odugovlačenje, činjenica da glavni arbitri ne pregledaju snimak pored terena, pregledanje spornih situacija nakon nekoliko minuta igre, sumnjivi zaključci - sve su to stvari koje unose frustraciju.

Međutim, vjerovatno je najveća boljka VAR-a u Engleskoj "takmičenje" sudija u VAR sobi u pronalaženju ofsajd pozicija.

I zaista, VAR sudije kao da se takmiče koji će otkriti manji ofsajd, pa smo ove sezone imali nedozvoljene pozicije u kojima su odlučivali centimetri, a u nekim situacijama je golim okom gotovo nemoguće bilo zaključiti zbog čega je zaustavljena akcija, poništen gol itd.

Zbog toga je udruženje klubova Premiershipa, prema pisanju novinara The Timesa Martyna Zieglera, predložilo promjene za narednu sezonu za korištenja VAR-a u slučajevima kada treba odrediti da li je igrač bio u dozvoljenoj ili nedozvoljenoj poziciji.

Prijedlog je tolerancija od 10 centimetara.

Šta bi to značilo? Pa, vjerovatno da bi naredne sezone linije koje vidimo prilikom usporenih snimaka spornih situacija mogle biti deblje. Međutim, ni sa ovim promjenama neće prestati mjerenje centimetara u Premiershipu - valja utvrditi ko je bio ispred svog čuvara devet ili deset, a ko 11 centimetara.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Na kraju, ističe se da bi ove sezone u Premiershipu bilo viđeno devet golova više da je postojala tolerancija od 10 centimetara.

Da li će ovaj prijedlog biti ozbiljno razmatran među čelnicima Premier lige, ostaje da se vidi...

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

NKZ1922
A jesu glupi ovi englezi, nije stvar u 10cm, nego bas u tim linijama koje oni povlace kao da su frisko diplomirali na masinstvu. Oni uopste ne idu na rjesavanje problema, nego samo na reformiranje istog. Rjesenje je da se jednostavno prestanu povlaciti te linije. Znaci ako se ofsajd vidi golim okom, onda je ofsajd. Ako nije onda nije.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi