Bh. kadeti treći put zaredom na Evropskom prvenstvu

Erbez: Momci su pravi junaci, nije ovo mala stvar

D. Kurbegović

Bh. kadeti su se večeras vratili u našu zemlju nakon velikog uspjeha i plasmana na Evropsko prvenstvo. U Zenici ih je dočeko veliki broj građana, novinara i ljudi iz NFSBiH, a čestitke je primio i Zoran Erbez, koji je umjesto Sakiba Malkočeviča predvodio naše kadete u ključnim susretima kvalifikacija.

Nakon poraza od Francuske, bh. kadeti su uspjeli savladati Austriju, a potom i Dansku, te su se na taj način plasirali na Evropsko prvenstvo koje se igra u Engleskoj. To će ujedno biti i treći put uzastopno da bh. kadeti učestvuju na smotri najboljih evropskih selekcija.

"Zahvalio bih se svima koji su došli da nas podrže i dočekaju. Prvenstveno moram istači same igrače koji su bili pravi junaci. Rekao sam i odmah poslije utakmice, momci su imali sjajnu komunikaciju između sebe poslije odigrane utakmice sa Francuskom. Znate i sami da smo izgubili 3:0 i da je bilo teško vratiti se na pravi kolosjek. Međutim, nismo gubili nadu da možemo odigrati dobro dvije naredne utakmice i otići na Euro. Mislim da je pobijedio kolektiv, kolektiv momaka koji su ostavili posljednji atom snage na terenu. Pokušavali su da ispoštuju sve ono što smo tražili da se koriguje u odnosu na protivnika koji nas očekuje. To je sve dobro djelovalo, a na kraju smo i uz sreću uspjeli da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Ipak, mislim da smo to i zaslužili", poručio je Erbez po dolasku u Zenicu, pa nastavio:

"Mislim da su oni jednim dijelom i podcijenili nas, a mi se nismo željeli dovesti u situaciju da odustanemo nijednog trenutka. Kada se i završila utakmica, osluškivali smo rezultat sa utakmice Francuske i Austrije. Kao što sam rekao, zaslužili smo tu sreću. Momci su zaslužili sve čestitke, kako igrači tako i treneri. Posebna zahvalnost ide selektoru Sakibu Malkočeviću koji nije bio na ovom okupljanu, a meni je bilo veliko zadovoljstvo i drago mi je bilo biti dijelom ove ekipe. Drago mi je i što sam predvodio ovu ekipu na kvalifikacionom turniru. Međutim, dosta ovih dječaka je došlo i iz U15 reprezentacije, pa moram da pohvalim i čitav stručni štab koji zajedno sa mnom radi u toj selekciji."

"Nadam se da će i naredne generacije biti ovako kvalitetne, iako je stvarno odrađen ogroman posao. Treći put uzastopno se plasirati na Euro, uprkos tome što smo imali i nekoliko povrijeđenih igrača, je veliki rezultat. Prebrodili smo i povrede i žute kartone i plasirali se na Euro sa trećom generacijom, to nije mala stvar... Posebna zahvalnost ljudima iz NFSBiH, omogućili su nam sve uvjete da se spremimo pred ovaj put. Posebno hvala predjsedniku i ostalima zaposlenima u Savezu koji žele ulagati u mlađe kategorije", poručio je Erbez, pa prokomentarisao pripreme za odlučujuće utakmice:

"Pripremali smo mi ekipu za sve. Ekipa Francuske je kvalitetna, a i Danska je isto tako kvalitetna, Austrijanci su bili izuzetno agresivni i čvrsti... Mi smo radili s momcima da ih pripremimo i na poraz i da se znaju okrenuti odmah narednom protivniku. Momci su stvarno na sjajan način odgovorili na naše zahtjeve da pročitamo igru Austrije, a onda poslije toga, u slučaju pozitivnog rezultata, da se okrenemo Danskoj... Znate kako je, kada onemogućite protivnika da pravi šanse onda se možete nadati pobjedi. Mi smo iskoristili svoje šanse, u drugom poluvremenu lijepa akcija i pogodak, tako da mislim da smo stvarno zaslužili plasman. Ekipa je imala i glavu i rep i nadam se da ćemo na Evropskom prvenstvu opravdati učešće, ali da smo ispali u ovom kvalifikacionom turniru ne bi imali ništa zamjeriti momcim".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi