Erbez: U BiH postoji kvalitet, pogotovo u mlađim uzrastima

Selektor kadetske reprezentacije BiH

Erbez: U BiH postoji kvalitet, pogotovo u mlađim uzrastima

A. Beganović

Dan prije odlučujućeg okršaja na Evropskom prvenstvu za kadete za SportSport.ba o počecima svoje fudbalske i trenerske karijere, uslovima za treniranje u Bosni i Hercegovini i drugim stvarima govorio je selektor kadetske reprezentacije Zoran Erbez.

Na početku razgovora Erbez se prisjetio kako je sve počelo, odnosno svojih prvih fudbalskih koraka.

“Mislim da je moja fudbalska priča počela 1983. godine u Omladinskom fudbalskom klubu Novi Grad. Živio sam na Dobrinji pa se moja fudbalska karijera najviše veže za Novi Grad. To je bilo neko vrijeme gdje su svi dječaci volili fudbal. Po školama su se radili selektivni turniri pa su dječaci najviše odlazili u Želju i Sarajevo. Nakon nesretnih dešavanja u BiH karijeru kako igračku, a onda trenersku nastavljam u Slaviji”, govori Erbez i dodaje:

“U odnosu na prošla vremena danas djecu ne možemo više gledati na ulici kako igraju lopte. Danas je takvo vrijeme da se djeca zabavljaju sa nekim drugim stvarima. To je po meni hendikep, no šta je tu je. Napredak je u svim sverama života. Internet i igrice su zamijenili igru na dva gola.”

Dok je igrao nije razmišljao o trenerskom pozivu, no spletom raznih okolnosti našao se na trenerskoj klupi.

“Nisam razmišljao o trenerskoj karijeri dok sam igrao. No, desila se povreda kada sam imao 30-ak godina i specifična situacija u Slaviji. Ponudili su mi tada da se priključim stručnom štabu što sam i prihvatio i bio sam tu sedam-osam godina”, ističe Erbez.

Erbez je jedan od onih trenera koji je u svojoj karijeri radio i sa najmlađim ali i najstarijim.

“Postoji razlika, ko god kaže drugačije ne govori istinu. Raditi sa seniorima je lakše, pogotovo ako je ekipa profesionalna i ako imate dobar kadar, te saradnike. Lakše je raditi, dobrom selekcijom, dobrim pripremama sebi olakšavate posao. Neko kaže da trener treba početi raditi s mlađim selekcijama, pa onda doći do seniora. Kod mene je bilo drugačije sticajem okolnosti. Prelaskom u juniore, iskreno da kažem, trebalo mi je par mjeseci da se priviknem. Sada sam sa pionirima i kadetima, ima razlike".

Iza njega je mnogo utakmica, a jedna od najdražih pobjeda mu je ona protiv Aalborga kada je sa Slavijom iznenadio fudbalsku Evropu.

“U tom trenutku kada smo kao osvajači Kupa izašli na evropsku scenu imali smo “nesreću” da za protivnika dobijemo Alborg koji je pola godine prije igrao Ligu prvaka sa Manchester Unitedom u grupi. Nesreća se pretvorila u sreću. Rekao sam kolegama u stručnom štabu prije prvog meča u Danskoj da nemamo šta izgubiti. Tako je i bilo, odigrali smo 0:0 u Danskoj i onda smo na Koševu nemoguće pretvorili u moguće. Pričam ovo namjerno jer i u elitnom krugu kvalifikacija smo bili u sličnoj situaciji, a i danas je nešto slično. Evo, u igri smo za plasman u četvrtfinale iako nam nisu davali velike šanse. Kolektiv je bitan, kolektiv je recimo pobijedio Alborg, a kolektiv je pobijedio i neki dan Dnasku. Ako damo sve od sebe, onda možemo i očekivati pozitivan rezultat. Kolektiv će na kraju izbaciti pojedinca. Bio bi veliki uspjeh proći među osam ekipa u Evropi, kako za Fudbalski savez tako i za državu. Pokušat ćemo, no ne želim da momci imaju neki teret na leđima”, govori Erbez.

Selektor kadetske reprezentacije smatra da je za razvoj mladih igrača infrastruktura od velikog značaja, a tvrdi da je Kamp u Zenici nešto najbolje što se omladinskim selekcijama mooglo dogoditi.

“Postoji ideja u Savezu da će se pokrenuti “parne” generacije. To nam realno predstavlja problem. Gube se momci. Recimo sad ove generacije neće biti nigdje godinu. To je stvarno hendikep, no postoji ideja i siguran sam da će Savez i po tom pitanju uraditi prave stvari. Već sada se održavaju okupljanja i odigraju se neke utakmice tih “parnih” generacija”, ističe Erbez i dodaje:

“Infrastruktura je od krucijalnog značaja. Mislim tu prvenstveno na klubove. Mladi igrači moraju imati bolje uslove za treniranje. Kada to podignemo na jedan viši nivo, onda će biti i više igrača iz BiH u omladinskim selekcijama. Nama koji radimo u reprezentativnim selekcijama je otvaranje kampa u Zenici donijelo mnogo. Mislim da Hrvatska nema kamp, a Bosna i Hercegovina ima. Osjeti se to i na rezultatima. Imamo svoju kuću, da tako kažem. Istakao bih i da ne treba gledati samo uspjeh ove kadetske selekcije i cijeniti rad stručnih štabova omladinskih selekcija kroz to. Pogledajte recimo U21 reprezentaciju, čak 15 igrača sa posljednjeg spiska prošlo je kroz naše ruke. Sve se svodi na uslove, vjerujte mi da je Kamp nešto najbolje što nam se dogodilo. I to nije sve, iz nekih razgovora sa čelnicima Saveza mogu zaključiti da će se raditi i na proširenju Kampa. Treba spomenuti i predsjednika Saveza, Elvedina Begića, koji sa svojim saradnicima ima viziju i doista mislim da sve ide u pravom smjeru.

Osvrnuo se Erbez i na selektiranje mladih igrača iz dijaspore, te na današnji duel sa Irskom.

“Unazad pet-šest godina kako radim u omladinskim selekcijama, imali smo i kampove u dijaspori. U Njemačkoj i Švedskoj smo pravili kampove i otkrili smo nekoliko dobrih igrača. Trudimo se, iako je situacija specifična. Imali smo dječaka koje pozovemo na okupljanje, a onda iduće on bude sa nekom drugom reprezentacijom. Iskreno, mora se voliti i imati želja da se igra za reprezentaciju. Imamo i kontakte sa nekim prijateljima, pa imamo i internet. Ne prepuštamo ništa slučaju, no uvijek se može desiti da nekog preskočimo ali to nije urađeno s namjerom. Ne zaobilazimo nikog, ako neko nije selektiran u U15 biće u U17. Trudimo se ali je činjenica i da u BiH postoji kvalitet, pogotovo u mlađim uzrastima. Recimo u U15 većina dječaka je selektirano iz Bosne i Hercegovine”, istakao je Erbez i dodao:

“U napadu su opasni, pogotovo u samo špicu. Korpulentni su, nezgodni za čuvanje, no pokušat ćemo naći odgovor. Čvrsti su i agresivni, jaki u duelu. Ne umiru u ljepoti i iz ničega su postigli pogodak Danskoj. Imali su kasnije par prilika, a vjerujte da nisu loši ni u odbrani. Malo primaju pogodaka, no s druge strane imamo i mi kvalitet. Moramo biti strpljivi i odgovorni, ne smijemo srljati. Vidjet ćemo, mogu obećati ispred struke i igrača da ćemo dati sve od sebe.”

Na kraju intervjua selektor kadetske selekcije zahvalio se i navijačima koji prate mlade momke.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim navijačima, kao i vama koji ste tu sa nama cijelo vrijeme. Vidim da ste sa srcem i dušom uz reprezentaciju. Čujem da se u Bosni i Hercegovini zahvaljujući prije svega vama, s mnogo pažnje prati naš nastup. Drago mi je zbog toga i sretan sam što državu predstavljamo na najbolji način”, zaključio je Erbez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti