Odbili kupiti Haalanda za samo 60.000 funti jer će "vremenom izgubiti brzinu i motoriku"

U Evertonu će dugo da žale

Odbili kupiti Haalanda za samo 60.000 funti jer će "vremenom izgubiti brzinu i motoriku"

E. Škorić

Norvežanin Erling Haaland danas je jedan od najboljih napadača svijeta i proteklih mjeseci bio je najtraženiji igrač na tržištu.

Mnogi velikani borili su se za potpis Haalanda, na kraju je sjajni 21-godišnji napadač potpisao za Manchester City, koji je aktivirao odštetnu klauzulu i doveo ga iz Borussije Dortmund.

Erling Haaland će u Manchester Cityju zarađivati blizu 400.000 funti sedmično, ali to nije jedini novac do kojeg norveški nogometaš uskoro može doći.

Kako prenosi "The Sun", Puma i Adidas bore se za igračev potpis. Engleski mediji prenose da bi Norvežanin zahvaljujući dogovoru s jednim od sponzora mogao zarađivati čak 50 miliona funti godišnje.

Puma je sponzor Manchester Cityja s kojim je 2019. potpisala desetogodišnji ugovor vrijedan oko 650 miliona funti. Tvrtka već nekoliko mjeseci teži i ka Haalandu.

Ako se podaci engleskih medija pokažu tačnima, Haaland bi svojim ugovorom mogao zasjeniti zvijezde poput Lea Messija ili Cristiana Ronalda. Argentinac je potpisao ugovor s Adidasom koji mu donosi 18 miliona funti godišnje.

Oglasi

Norvežanin je postao velika zvijezda zbog svojih nevjerovatnih igračkih sposobnosti i statistike koja najbolje oslikava njegove golgeterske mogućnosti, a zanimljivo da ga jedan engleski klub nije želio dovesti za samo 60.000 funti.

Kada je imao 15 godina, Haaland je mogao put Goodison Parka iz norveškog Brynea u kojem je ponikao, ali Karamelama je spomenutih 60.000 bilo puno za dječaka od 15 godina.

Skauti Evertona su od malih nogu primijetili Haalanda. I već tada je to bio "mašina za golove" i čekala ga je svijetla budućnost. Međutim, u Everton u su smatrali da će napredovanje napadača stati iznenada u nekom trenutku.

Bryan King, jedan od Evertonovih skauta, otkrio je to Timesu.

"Halanda smo mogli kupiti za 60.000 funti kad je imao 15 godina. Ali smatralo se da će, budući da je tako veliki i jak u tako mladoj dobi, njegova učinkovitost opadati kako stari. To se, naravno, nije dogodilo, a on je postao samo brži, jači i bolji", rekao je King.

Čelnici Evertona vjerovali su da Haaland zbog svoje impozantne građe čini razliku, ali da će s vremenom izgubiti brzinu i motoriku.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Haaland je mogao doći i do Evertona nekom drugom prilikom. Tri godine kasnije, kada je postigao golove za Molde, Everton ga je mogao kupiti za četiri miliona funti, ali vlasnik Farhad Moshiri odbio je platiti taj iznos za igrača.

On je u Borussiji zabio 86 golova uz 23 asistencije na 89 utakmica i sada mu se raduju u Cityju, dok će na Goodisonu dugo da žale zbog neiskorištenih prilika.

Promo

Top Komentari

King_Kenny
...oni su inace eksperti za transfere,potrosili 500 miliona na pojacanja,a bore se za opstanak do zadnjeg kola...
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi