Lako za reći, teško za izvesti: Legendarni Jaap Stam objasnio kako treba čuvati Haalanda

Norvežanin opet briljirao

Lako za reći, teško za izvesti: Legendarni Jaap Stam objasnio kako treba čuvati Haalanda

A. Čaušević

Erling Haaland je zabio gol karijere u meču protiv svog bivšeg kluba.

U završnici susreta 2. kola Lige prvaka protiv Borussije Dortmund Haaland je zabio fenomenalan gol "škorpion" udarcem te je još jednom potvrdio koliko mu malo treba da zatrese mrežu.

Norvežanin trenutno djeluje nezaustavljiv i jednostavno predstavlja neriješivu enigmu za sve odbrane. Čak 26 golova na 21 utakmici Lige prvaka dovoljno govore o njegovom igračkom kvalitetu.

Kako zaustaviti Haalanda pokušao je objasniti Jaap Stam, bivši stameni defanzivac Manchester United, Lazija i Milana te jedan od najboljih defanzivaca u historiji.

"Morate biti veoma agresivni. Kada protivnik ima loptu, trebate otići i igrati na Cityjevoj polovini", kazao je Nizozemac.

"Morate se pobrinuti da je neko uvijek blizu Haalanda i pokušati da ga isključite iz igre, pogotovo kada izgubite loptu. Ne smije mu dozvoliti da je primi."

"Također trebate pokrivati prostor jer ako rizikujete i pokušate ga igrati 'jedan na jedan' s njim sa dosta prostora iza vaših leđa u devet od deset pokušaja to će biti jako teška situacija. Tako da morate biti veoma agresivni."

"Ekipe mijenjaju način na koji postavljaju odbranu kada on igra zbog njegove prijetnje, neki govore da trebamo staviti i veznog igrača ispred njega, kako bi im dali više vremena na lopti. Ali sada morate donositi odluke kao protivnik kako se braniti protiv njega."

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Govoreći iz ličnog iskustva, ponekad kada igrate visočije, jedan mora biti agresivan prema Haalandu, a drugi pokrivati Haalandovg čuvara", kazao je Nizozemac.

U svim takmičenjima dosadašnjeg dijela takmičarske godine 2022/23 Norvežanin je do sada postigao 13 golova. Nema sumnje da će se ta brojka značajno uvećati do kraja sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi