Karijera Erlinga Haalanda nije bila med i mlijeko: Otkriveni detalji iz prošlosti
FOTO: EPA

Bivši trener Bernsten rekao dosta zanimljivih stvari

Karijera Erlinga Haalanda nije bila med i mlijeko: Otkriveni detalji iz prošlosti

Haris Zilić

Norveški napadač Erling Haaland ruši sve rekorde i mnogi su mišljenja da će u narednim sezonama brojke biti sve veće, a rekordi sve impresivniji.

Nakon transfera iz Borussije Dortmund u Mancehster City bilo je komentara da će Haalandu trebati vremena da se navikne na ostrvski fudbali, ali on je odmah u prvoj sezoni demantovao sve priče i bez milosti rešeta protivničke mreže.

Dosta se priča o sjajnom norveškom napadaču, a oglasio se i njegov bivši trener Alf Ingve Bernsten koji je Haalanda trenirao još kao dječaka u Bryneu.

"Erling se mučio na treninzima, ali pustili smo ga da se pokušava, jednostavno sam je svaladavao mnoge prereke kao dječak", rekao je Brnsten i nastavio:

"U prvim utakmicama u mlađim kategorijama imao je probleme sa protivničkim defabnzivcima, slabo je driblao, nije znao kako da ih prođe. Dugo se mučio."

Haaalnd se sam razvijao i zato je danas fudbalsko čudo.

Oglasi

"Njegovi protivnici su bili prilično dobri. Nismo mogli razviti Erlinga, on je to morao sam. Za Erlinga je bolje da uči sam, nego da mu starac poput mene govori gdje da trči. Mogao je da se razvija svojim tempom. I pogledajte gdje je došao. On je u svom svijetu, bio je takav kao dječak, evo i sada je takav. Možete priačti šta želite, on igra svoju igru."

Instikt je ključan u njegovoj igri.

"Kada pogledate kako zabija golove, pomislite šta je ovo? Da li koristi neke posebne treninge, neke spustance? Vjerujte, on to sve radi na svoj instikt. Osjeti igru, loptu, postavlja se nevjerovatno. Pa on je sam sebi izrgadio 90% golova ove sezone, kako svojim kretanjem, ali i razmišljanjem. Nismo ga puno učili, imao je težak put i zato je takav kakav jeste danas."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Haaland je već stigao do 32. gola u Premiershipu i izjednačio rekord Mohameda Salaha po broju golova otkako se igra liga sa 38 utakmica.

Više od njega su zabili samo Andy Cole i Alan Shearer i to po 34 gola, ali tada su se igrala 42 kola u okviru jedne sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi