Igraju na stadionu kapaciteta 500 sjedećih mjesta, hit su u državi i potencijalni rival Željezničara

Prošle sezone su imali zapažen nastup u Evropi

Igraju na stadionu kapaciteta 500 sjedećih mjesta, hit su u državi i potencijalni rival Željezničara

H. Zilić

Uskoro nas očekuje žrijeb za prvo pretkolo UEFA konferencijske lige, gdje će boje Bosne i Hercegovine braniti FK Sarajevo i FK Željezničar. FK Sarajevo će imati koeficijent 7.000, a Željezničar 2.500.

Dakle Sarajevo će imati status nositelja u prvom i u slučaju plasmana i u drugom pretkolu, dok Željezničar neće biti nositelji u prvom pretkolu.

Tim sa Grbavice može izvući nekoliko nezgodnih ekipa, ali ima i onih protiv kojih se sigurno može igrati.

Ima i nekoliko zanimljivih klubova koji mogu biti protivnik Željezničaru, a svakako da u tu kategoriju spada estonski klub Paide Linnameskond koji je sa koeficijentom 4.500 uspio da bude prvi iznad crte nositelja.

Riječ je o klubu koji ima itekako zanimljivu kratku historiju.

Osnovani su 2004. godine i počeli su da se takmiče u četvrtom rangu estonskog fudbala. Lagano su napredovali, a već 2009. godine postali su član društva najboljih u Estoniji i drže taj status već 13 godina.

Oglasi

Klub je već četvrtu sezonu u nizu učesnik evropskih takmičenja, a debitovali su 2020. godine u kvalifikacijama za Evropa ligu gdje su na prvoj prepreci zaustavljeni od litvanskog Žalgirisa, sezonu kasnije u pretkolu Konferencijske lige zaustavljeni su od poljskog Slaska, a onda u sezoni 2022/2023 imali su veoma zapažen nastup. Stigli su do trećeg pretkola Konferencijske lige gdje su zaustavljeni od belgijskog velikana Anderlechta ukupnim rezultatom 5:0 u dvije utakmice, prethodno su eliminisali gruzijski Dinamo Tbilsi i armenski Ararat-Armeinu.

Upravo prošlosezonski rezultati donijeli su im mogućnost da na startu nove evropske sezone budu nosioci u prvom pretkolu prvi put u historiji.

Interesantan je podatak da utakmice igraju na stadionu kapaciteta 500 sjedećih mjesta. U pitanju su dvije male tribine, a stadion nosi naziiv Paide Innastaadion i nalazi se u zanimljivom prirodnom okruženju.

Prošle godine su uređivali svlačionice, semafor, čak su monitrali i novinarske lože, ali vidjet ćemo da li će im UEFA dozvoliti da igraju evropske utakmice na svom simpatičnom stadionu.

Naredni cilj kluba je da u godinama koje dolaze bude u samom vrhu estonskog fudbala, dakle da budu prvaci države.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

U klubu se veoma dobro radi sa mlađim kategorijama, imaju omladinske reprezentativce Estonije, a i prvi tim većinom sačinjavaju estonski fudbaleri.

Igraju veoma čvrst fudbal kao i većina baltičkih ekipa. Iako Estoniju smatraju zemljom koja nije baš fudbalska, ako kuglice Paide spoje sa Željezničarom treba svakako što ozbiljnije pristupiti utakmici.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mitoza
Nemojte nas u startu prepadati . Dajte neki optimisticniji naslov npr. dok je Zeljo igrao fudbala njih nije bilo na mapi i tome slično.
1 0
E.Car
Daj ba, skupit ću ja ekipu iz mahale koja će ih pobjediti! A Željo može molit Boga da ih izvuku!!!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi