Nizozemci Francuzima kao plitak potok; Najgori debi za čovjeka koji je razbijen na Bilinom polju!

Kvalifikacije za EURO 2024.

Nizozemci Francuzima kao plitak potok; Najgori debi za čovjeka koji je razbijen na Bilinom polju!

E. Ganibegović

U terminu od 20:45 sati odigrane su po dvije utakmice prvog kola u kvalifikacionim grupama B i E, a pobjede su ostvarila selekcije Francuske, Grčke i Češke, dok su Moldavija i Farski Otoci podijelili bodove. 

Derbi večeri igran je u grupi B. Na Stade de Franceu Francuska je dočekala Nizozemsku i počistila ih s 4:0, a prva tri gola postignuta su u malom razmaku.

Već u drugoj minuti poveo je viceprvak svijeta. Mbappe je asistirao za Griezmanna, a ovaj pogađa za 1:0.

Duplirala je Francuska vodstvo u osmoj minuti preko Upamecana, da bi na 3:0 povisio Mbappe u 21. Mbappe je postavio i konačnih 4:0 golom u 88. minuti. 

Mogla je Nizozemska do utješnog pogotka, no u petoj minuti nadoknade je Depay promašio penal. 

U istoj je grupi Grčka gostovala kod Gibraltara i ostvaraila očekivanu pobjedu, bilo je 0:3. Strijelci za prvaka Evrope iz 2004. godine bili su Masouras u 11., Siopisu 45., te Bakasetas u 58. minuti.

Oglasi

Irci su bili slobodni u ovom kolu (prije dva dana savladali Latviju u prijateljskoj utakmici), dok za tri dana dočekuju Francusku. Nizozemska će ugostiti Gibraltar, a Grci igraju prijateljski meč protiv Litvanije. 

Kvalifikacije za EURO 2024., 1. kolo, grupa B:

Francuska - Nizozemska 4:0 (Griezmann 2', Upamecano 8', Mbappe 21', 88')
Gibraltar - Grčka 0:3 (Masouras 11', Siopis 45', Bakasetas 58')

# REPREZENTACIJA GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Francuska +4 3
2. Grčka +3 3
3. Irska 0 0
4. Gibraltar -3 0
5. Nizozemska  -4 0

Dva favorita grupe E sastala su se također u prvom kolu, a Češka je iznenađujuće lako došla do ubjedljive pobjede nad Poljskom, bilo je 3:1. 

Već nakon 130 sekundi igre bilo je 2:0. Coufal je nakon dvadesetak sekundi igre izveo aut, daleko bacio loptu, a Krejci pogađa za 1:0. Taj gol pogledajte OVDJE.

Oglasi

Igrala se treća minuta kada je Jurasek bio u ulozi asistenta, a Cvancara pogodio za 2:0. Gol pogledajte OVDJE. Nevolje za Poljake nastavile su se u devetoj minuti kada je povrijeđeni Cash morao napolje, a u igru je ušao Gumny. 

Sve što je Poljska uspjela uraditi do kraja susreta je postići utješni gol, a to se desilo u 87. minuti kada je Szymanski pogodio na asistensiju Skorasa. Prije toga je u 64. minuti za 3:0 pogodio Kuchta. 

Tako je ovo bio debi kao iz noćne more za Fernanda Santosa na klupi Poljske. Fernanda Santosa koji je prije tačno deset godina vodeći Grčku taktički razbijen na Bilinom polju od strane Sušićevih Zmajeva kada je bilo 3:1 za nas.

U Moldaviji su tri boda ispustili Farski Otoci. Bilo je 1:1, a vodeći gol za goste postigao je Mikkelsen u 27. minuti utakmice. Izjednačenje Moldaviji donio je golom iz penala u 88. minuti Nicolaescu. 

Albanija je bila slobodna u ovom kolu, a u narednom za tri dana gostuje Poljskoj. Česi gostuju Moldaviji, dok će Farani igrati prijateljski meč sa Sjevernom Makedonijom.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kvalifikacije za EURO 2024., 1. kolo, grupa E:

Češka - Poljska 3:1 (Krejci 1', Cvancara 3', Kuchta 64'; Szymanski 87')
Moldavija - Farski Otoci 1:1 (Nicolaescu 86' (P); Mikkelsen 27')

# REPREZENTACIJA GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Češka +2 3
2. Farski Otoci 0 1
3. Moldavija 0 1
4. Albanija 0 0
5. Poljska -2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi