Eurobasket 2015: Parker još uvijek može, ne posustaje

Najveća zvijezda Francuske

Eurobasket 2015: Parker još uvijek može, ne posustaje

Šta reći za Francuze? Domaćini, svakako reprezentacija koja ide u onaj uži krug favorita na Eurobasketu. U četiri godine, Francuska je igrala dva finala, titulu je osvojila u Sloveniji.

Između ta dva turnira, tu je bronca iz Španije sa Svjetskog prvenstva. Kada je tu Tony Parker onda je glupo pričati o nekim drugim igračima.
 
Tony je Francuzima sve, Tony je u reprezentaciji stub, baš kao i u San Antonio Spursima, godinama. I bez obzira na svoje godine, a nije ih malo (33). Rekli bismo da je u svojoj karijeri napravio puno, još uvijek ne posustaje, želi novu titulu.

U Spursima je od 2001. godine, od tada do danas, osvojio je četiri prstena, sa rerpezentacijom je osvojio tri medalje sa Eurobasketa, sve tri različitog sjaja, sa juniorskom je bi prvak Evrope u Zadru 2000. godine. Košarkom se počeo baviti prije svega zahvaljujući svom ocu koji je također bio košarkaš. Njegov prvi klub je bio Paris dvije godine, nakon čega odlazi u San Antonio, čiji dres oblači 2000. godine. Predhodno je kao 28. pick izabran na draftu.

Vrhunac je sa reprezentacijom doživio u Ljubljani kada je napokon dohvatio zlato, ali je ukupno gledajući ostao dojam kako je sa reprezentacijom mogao i morao napraviti više, odnosno kako je i sama Francuska zajedno sa Parkerom mogla napraviti više.

Sada su domaćini, sigurno mnogi očekuju da Tony bude čovjek odluke, da odvede Francusku do druge uzastopne titule, ali to neće biti lako. Vjerovatno će biti pritiska, a domaćini vjeruju da mogu i bez toga do same završnice. Nakon što je obavljen žrijeb, Parker je odmah pozvao svog selektora rekavši mu:  "Računaj na mene".

To dovoljno govori koliko je još uvijek gladan velikih utakmica, pa i velikih pobjeda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti