Rat ultrasa širom Evrope, za sve su krive Delije!

Kreću osvetnički pohodi

Rat ultrasa širom Evrope, za sve su krive Delije!

A. Čaušević
Teme:

Pokrenut je okidač za rat ultrasa širom Evrope. Sve su zakuhali navijači Crvene zvezde, popularne Delije. Policija širom Starog kontinenta je na oprezu i samo je pitanje dana kada će situacija eskalirati jer će sigurno početi osvetnički pohodi.

Rivalstvo ultrasa Napolija i Rome je jedno od najzlogasnijih u svijetu. Još se pamti događaj iz 2014. godine kada je Daniele De Santis, navijač Rome, ubio Napolitanca Ciru Esposita i dobio je 16 godina zatvora.

Ulrasti sa juga su od tog dana obećali osvetu, a italijanska policija je uspjevala da kontroliše situaciju sve do 8. januara kada je došlo do slučajnog susreta.

Napolitanci su putovali u Đenovu na meč sa Sampdorijom, dok su Romanisti krenuli prema Milanu i duel sa Rossonerima na San Siru.

Došlo je do brutalne i žestoke tuče koja je trajala 20-ak minuta. Italijanske vlasti su odlučile da zabrane sva gostovanja navijačima Rome i Napolija do 14. marta.

Obračuni su se nastavili 4. febraura nakon utakmice Roma - Empoli kada je 40 pristalica Crvene zvezde napalo historijsku navijačku grupu Rome - Fedayn. Delije su povrijedile dvojicu te ukrale niz banera i brzo nestale.

Oglasi

Delije su tih dana boravile u Italiji na meču Eurolige protiv Olimpije Milana i ono što je mnoge zabrinulo je što je napad došao potpuno neočekivano.

Pristalice beogradskog kluba su bratska grupa sa Napolitancima te imaju jako rivalstvo sa Dinamovim BBB te navijačima Panathinaikosa koji su s druge strane bliski pristalicama Rome.

Delije su "ugasile" Rominu čuvenu navijačku grupu Fedayn

U Atini će se 10. marta igrati meč Eurolige između Panathinaikosa i Crvene zvezde i grčka policija je već na nogama jer svi strahuju od moguće osvete.

Fedyn grupa je trajala od 1972. godine, a navijači Crvene zvezde su im ukrali, a zatim i na posljednjoj utakmici protiv Čukaričkog zapalili glavni transparent te su ih na taj način ugasili.

Romanisti već tragaju za mogućom izdajicom, cijeli svijet ultrsa na Apeninima je na nogama i određene navijačke skupine se već ograđuju i šalju poruke da to nikad ne bi uradili.

S druge strane Napolitanci su jasno poručili da su na strani Delija. Čak su na utakmici protiv Cremonesa okačili zastavu Srbije.

Italijanska policija već odavno istražuje moguće osvetničke pohode, ali s obzirom da mnoge navijačke grupe imaju bratkse odnose sa drugim skupinama širom Evrope su mogući žestoki sukobi jer slijedi proljeće te veliki broj gostovanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi