Evropska jesen ostaje daleki san za klubove iz BiH

BiH nikad nije imala predstavnika u grupnoj fazi

Evropska jesen ostaje daleki san za klubove iz BiH

M. Šljivak

Željezničar se porazom od belgijskog Standarda oprostio od nastupa u Evropi za ovu sezonu. Posljednja nada za nastupom nekog bh. tima u grupnoj fazi Evropske lige ugašena je sinoć na Koševu.

Plavi su protiv favorizovanog rivala odigrali dvije jako dobre utakmice, ali su nažalost u obje poraženi, te su morali pružiti ruku i čestitati na prolazu objektivno kvalitetnijem rivalu.

Preko 20.000 ljudi na Koševu je dočekalo Standard. Euforija u gradu Sarajevu mogla se primijetiti danima pred utakmicu, ali na kraju, usprkos velikoj podršci s tribina, Željo nije uspio da eliminiše Standard.

Belgijski klub je na iskustvo stigao do pobjede na Koševu i prolaza u doigravanje za nastup u grupnoj fazi Evropske lige. Plavi s Grbavice su bili posljednja nada da ove jeseni ipak imamo klub u Evropi, ali ponovo je malo falilo, kao i godinama unazad kada su boje BiH branili Sarajevo, Široki ili Zrinjski.

Sarajevski rivali uglavnom najduže traju u Evropi. Ipak, i pored toga što pruže izuzetan otpor objektivno kvalitetnijim rivalima i dođu na korak od uspjeha, na kraju uvijek fali ono malo za plasman u grupnu fazu.

Upravo ta grupna faza je pravi san za klubove iz Bosne i Hercegovine. Godinama naše najbolje ekipe pokušavaju izboriti nastup u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige, ali ipak još uvijek sve ostaje na pokušajima. 

Uglavnom se nastupi naših timova završavaju već sredinom jula. Prvo i drugo pretkolo su maksimum, ponekad se dohvati i treće pretkolo, ali snage i realnog kvaliteta za nešto više očigledno nema.

Bosna i Hercegovina je jedna od 16 država koje nikada nisu imale predstavnika u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. 

Iako često fali mali korak za plasman u grupnu fazu, još uvijek su naši klubovi od toga daleko i za sada je evropska jesen samo daleki san za klubove iz naše zemlje.

Zemlje koje nikad nisu imale predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige su:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Andora, Armenija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Farski Otoci, Gibraltar, Island, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Crna Gora, Sjeverna Irska, San Marino, Vels

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.