Koliko god se činilo nestvarnim, na ovom stadionu će se igrati Evropsko prvenstvo za seniore

Radovi nikako da krenu

Koliko god se činilo nestvarnim, na ovom stadionu će se igrati Evropsko prvenstvo za seniore

Admin Čaušević
Teme:

Teren, koji se ne koristi od 2013., prerastao je u korov, tribine su dotrajale, a izvana su prekrivene grafitima i zvuči nestvarno da će se na ovom mjestu kroz nekoliko godina igrati najvažniji fudbalski turnir Starog kontinenta.

Casement Park u Belfastu je jedan od 10 stadiona imenovanih kao mjesto održavanja Evropskog prvenstva 2028. godine čiji će domaćini biti Velika Britanija i Irska. Stadion u Belfastu je trenutno u očajnom stanju.

Stadion Casemant Park je trenutno ruševinama. To je "rezultat" desetljeća dugog projekta obnove koji je propao zbog problema s finansiranjem, tužbi mještana i političke nestabilnosti.

Prošlo je 10 godina otkako je prvi put izdana dozvola za planiranje da se napravi stadion kapaciteta 38.000 sjedećih mjesta koji se bi se mogao koristiti za fudbalske i ragbi mečeve kao i koncerte.

Međutim, 2014. Visoki sud Sjeverne Irske je povukao dozvolu za planiranje zbog zabrinutosti lokalnog stanovništva da je područje zapadnog Belfasta u kojem se nalazi stadion već previše izgrađeno i da bi veće gužve dovele do problema u prometu.

Trenutni izgled Casemant Parka

Također se tvrdilo da će stadion postati trn u oku. Uslijedilo je nekoliko pravnih sporova sve dok 2017. nisu objavljeni planovi za smanjenje kapaciteta na 34.500.

Oglasi

Konačno je 2021. godine preuređeni projekt dobio zeleno svjetlo s novom građevinskom dozvolom. U međuvremenu je stadion izabran i za domaćina Evropskog prvenstva 2028. godine.

Ipak, scene koje dolaze ovih dana su zabrinjavajuće pošto je teren, koji se ne koristi od 2013., prerastao je u korov, tribine su dotrajale, a izvana su prekrivene grafitima.

Budući izgleda stadiona u Belfastu

Paralelno sa svim dešavanjima skočili su i troškovi rekonstrukcije. U početku se očekivalo da će cijela obnova koštati oko 77 miliona funti od koje bi većinu pokrila vlada.

Procjene sada sugerišu da će trošak biti bliži 110 miliona funti, potencijalno čak porasti na 140 miliona funti što je svakako ogromna cifra.

Casemant Park je i žrtva politički previranja u Sjevernoj Irskoj. Radovi su trebali početi na ljeto 2023. godine i plan je da budu kompletirani do 2026. godine. Međutim, i dalje je sve mrtva riječ na papiru.

Top Komentari

BosanskaSvedska
28 godine,do tada ce biti sredzen!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi