Nižu se reakcije na Super ligu: Oglasili se La Liga, UEFA, Florentino Perez, Barcelona...
Ponovo priča ista - Oni koji su bili protiv Super lige vade argumente za sebe, a osnivači su zadovoljni.

Nakon presude Evropskog suda pravde

Nižu se reakcije na Super ligu: Oglasili se La Liga, UEFA, Florentino Perez, Barcelona...

Eldar Ganibegović

Evropski sud pravde danas je u Luksemburgu donio presudu u korist Super lige, a protiv UEFA-e i FIFA-e, no La Liga ne smatra da bi u tom slučaju Super liga nužno trebala biti odobrena. Osim nje, oglasili su se UEFA, Florentino Perez, Barcelona...

La Liga je izašla sa saopštenjem za javnost nakon što je Evropski sud pravde danas u Luksemburgu presudio u korist Super lige.

Klubovi su optužili UEFA-u za kršenje evropskog zakona navodnom zloupotrebom svoje dominacije na tržištu nogometnih takmičenja.

"Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima bilo koji novi međuklupski fudbalski projekt podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Super liga, i zabranjuju klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima, su nezakonita", rekao je sud.

"Ne postoji okvir za pravila FIFA-e i UEFA-e koji osigurava da su transparentna, objektivna, nediskriminirajuća i proporcionalna."

Oglasi

La Liga i njeno saopštenje

La Liga ističe da presuda Evropskog suda pravde ne podržava Super ligu te da je UEFA već 2022. godine donijela izmjenu svojih propisa za autorizaciju novih takmičenja, koja se prilagođava onome što je sada presuda.

Iako promotori Super lige tvrde da ova presuda dokazuje da su u pravu, stvarnost je da je ESP bio jasan u izjavi da takmičenje poput onog projekta Super lige ne bi nužno trebalo biti odobreno. Nakon što su mu postavljena opšta pitanja o pravilima FIFA-e i UEFA-e, Sud pravde u svojoj presudi nije presudio o ovom konkretnom slučaju.

Bit ove presude također se poklapa sa zaključcima glavnog advokata ESP-a iz decembra 2022. godine, koji je već rekao da iako Super liga može slobodno stvoriti vlastito zavnisno takmičenje, izvan UEFA-e ili FIFA-e, ne može nastaviti sudjelovati u takmičenjima u organizaciji FIFA-e i UEFA-e bez prethodnog odobrenja tih saveza.

"Presuda potvrđuje ono što smo uvijek govorili: svako može organizovati takmičenja izvan okruženja UEFA-e i FIFA-e, to se ne može zabraniti i niko to nije dovodio u pitanje.
Pravosudno pitanje su uslovi da ta takmičenja budu pod sistemom UEFA-e i FIFA-e, odnosno moraju postojati transparentni, jasni i objektivni propisi za odobravanje novih takmičenja.
Već 2022. godine UEFA je uspostavila proceduru za odobravanje novih takmičenja u kojima može sudjelovati Super liga ili bilo koje drugo takmičenje", objasnio je Javier Tebas, predsjednik La Lige.

Osim ove presude, cijeli fudbalski ekosistem, uključujući navijače, igrače, trenere, lige, saveze i klubove, rekao je glasno i jasno da ne želi model koji održava sudjelovanje nekolicine privilegovanih, umjesto da sport bude otvoren za sve.

Oglasi

UEFA također ne vidi odobravanje

"Ova presuda ne znači odobravanje ili potvrdu takozvane "super lige"; radije naglašava nedostatak unutar UEFA-inog okvira prethodnog odobrenja, tehnički aspekt koji je već prepoznat i riješen u junu 2022. godine.

UEFA vjeruje u robusnost svoja nova pravila i, posebno, da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima. UEFA ostaje odlučna u svojoj predanosti obrani evropske fudbalske piramide, osiguravajući da ona i dalje služi širim interesima društva. Nastavit ćemo oblikovati evropski sportski model zajedno s udrugama, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU-a, vladama i partnerima."

Florentino Perez zadovoljan

"S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Evropskog suda pravde. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti domete ove presude, od velikog historijskog značaja. Evropski fudbal nikada neće biti monopol, a od danas će klubovi biti gospodari svoje sudbine. Vidimo se sposobnima promovisati takmičenja koja smatramo. Sloboda je pobijedila", započeo je prvi čovjek Real Madrida, pa nastavio:

"Pravo, razum i sloboda prevladavaju. Prije 70 godina napravili smo veliki korak za fudbalstvaranjem Evropskog kupa i sada imamo dužnost dati poticaj koji fudbalu treba. Bit će otvoren svima, nametnut će sportske zasluge i poštovanje financijskog fair-playja. Iznad svega, to bi zaštitilo igrače i uzbudilo navijače diljem svijeta. Niko nije rekao da bi ukidanje monopola bilo lako. Imamo priliku provesti transparentno upravljanje, koje koegzistira s novim tehnologijama".

"Na početku smo novog vremena, moći ćemo raditi slobodno i bez prijetnji, s ciljem inoviranja i unapređenja fudbala. Od danas je sadašnjost i budućnost konačno u rukama klubova i navijača. Naša sudbina pripada za nas i imamo pred sobom veliku odgovornost", zaključio je.

Oglasi

Barcelona izražava zadovoljstvo

Barcelona koja je uz Real Madrid jedina ostala u projektu Super lige nakon što se prvo devet klubova povuklo, a onda i Juventus kao deseti, zadovoljna je presudom.

"Barcelona želi da izrazi svoje zadovoljstvo presudom Evropskog suda pravde koja ocenjuje projekat Super lige.

Kao jedan od klubova koji pokreću projekat Super lige, Barcelona smatra da ta presuda otvara put novom elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Protivimo se monopolu nad fudbalskim svijetom i želimo da pokrene nove rasprave o putu kojim bi evropska takmičenja trebala ići u budućnosti", zvaničan je stav Barcelone.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi