Bayer nije nepobjediv: Atalanti i Seadu Kolašnicu prvi evropski trofej u klupskoj historiji

Odigrano finale Evropske lige

Bayer nije nepobjediv: Atalanti i Seadu Kolašnicu prvi evropski trofej u klupskoj historiji

Eldar Ganibegović

Večeras je na Aviva stadionu u Dablinu igrano finale Evropske lige. Sastali su se Atalanta i Bayer Leverkusen, a italijanski tim slavio je rezultatom 3:0 uz hat-trick Lookmana. Bayer Leverkusen tako sezonu neće završiti bez poraza, a evropski trofej je osvojio i bh. reprezentativac Sead Kolašinac. 

Igrala se 12. minuta kada Atalanta dolazi do prednosti. Davide Zappacosta šalje loptu za Ademolu Lookmana koji zabija za 1:0.

Novi šok za njemački tim u 26. minuti. Lopta se odbila tik na rub kaznenog prostora, a Lookman je bez razmišljanja ispalio projektil neodbranjiv za Kovara.

Mogao je Bayer Leverkusen da se vrati u utakmicu u 35. minuti, no Alejandro Grimaldo je upropastio dobru priliku kada je iz blizine loše zahvatio loptu i Musso to hvata.

Kovar spašava Apotekare u 43. minuti. De Ketelaere je sjajno šutirao, ali brani golman Bayer Leverkusena.

Drugo poluvrijeme dosta manje sadržajno. Prvi šut u okvir gola bio je i gol, a postigla ga je Atalanta u 75. minuti.

Oglasi

Ademola Lookman je kompletirao hat-trick nakon sjajnog solo prodora. Šutirao je pod prečku i Kovar nije imao šanse.

Gledao se VAR u 90. minuti i Leverkusen nije dobio penal, da bi Hlozek propustio šansu za utješni gol u nadoknadi vremena. 

Tako se završio veliki niz Bayer Leverkusena od 51. utakmice bez poraza i Apotekari će ići na duplu krunu u Njemačkoj gdje za nekoliko dana protiv Kaiserslauterna igraju finale DFB-Pokala.

Atalanta je s druge strane prije nekoliko dana poražena od Juventusa u finalu Coppa Italije i sigurno im je ovaj evropski trofej, prvi u historiji, velika utjeha.

Evropski trofej tako je konačno osvojio i jedan bh. reprezentativac. Sead Kolašinac je večeras igrao u prvom poluvremenu.

Oglasi

Gian Piero Gasperini ga je zamijenio odmah na poluvremenu i za nadati se da Kolašinac nije obnovio povredu zbog koje je s terena izbivao od 2. maja i preskočio pet utakmica.

Ostala su da se odigraju još dva evropska finala. U srijedu, 29. maja, u Pireju se u finalu Konferencijske lige sastaju Olympiacos i Fiorentina.

Tri dana kasnije, 1. juna, na Wembleyju će finale Lige prvaka igrati Real Madrid i Borussia Dortmund.

Evropska liga, finale:

Atalanta - Bayer Leverkusen 3:0 (Lookman 12', 26', 75')

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Atalanta (3-4-3): Musso; Kolašinac, Hien, Djimsiti; Ruggeri, Koopmeiners, Ederson, Zappacosta; Lookman, De Ketelaere, Scamacca.

Bayer Leverkusen (3-4-2-1): Kovar; Tapsoba, Tah, Stanišić; Hicapie, Palacios, Xhaka, Frimpong; Wirtz, Grimaldo; Adli.

Top Komentari

Cubarsi
Prosječne obje ekipe, realno, ovo bi svaki iole ozbiljniji tim iz Lige Prvaka naguzio, evo, simpatizer sam Barcelone i "navijač" al iskreno moram priznati ove ekipe bi Real barem po 3-0 uzeo
0 3
Rodjeni1985
Fenomenalna Atalanta, lekcija fudbala by Gasperini
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi