Bio engleski reprezentativac, sa Cityjem dva puta prvak, sada neočekivano rano završio karijeru

Donio konačnu odluku

Bio engleski reprezentativac, sa Cityjem dva puta prvak, sada neočekivano rano završio karijeru

Samir Mlaćo
Trend završetka karijera za nogometaše odmah iznad 30 godina se nastavlja.

Tako je 'kopačke o klin', okačio nekadašnji engleski reprezentativac Fabian Delph.

Delph je rekao 'zbogom' nogometu u 32. godini, a malo je ko očekivao tako nešto.

Od ljeta je bio bez kluba nakon isteka ugovora sa Evertonom, a kada nije pronašao novu sredinu odlučio je da to bude kraj igračke karijere.

Imao je i problema sa povredama, što je vjerovatno i bio ključni razlog ovakve odluke.

Delph je ponikao u Leedsu, igrao i za Aston Vilu, Man. City, te Everton čiji je član bio od 2019. do 2022. godine.

Oglasi

Sa Manchester Cityjem je dva puta bio prvak Engleske.

Treneri su ga mnogo cijenili pa je upisao i dvadeset nastupa za reprezentaciju Engleske.

Nedavno se od nogometa oprostio i John Obi Mikel, kojeg također dobro poznajemo iz Premier lige.

John Obi Mikel zna gdje će? - SportSport.ba

Ovaj 35-godišnjak je bio bez kluba posljednjih 16 mjeseci, otkako je napustio Birmingham City na kraju sezone 2020-21. Napustio je Chelsea na polovini sezone 2016-17 sa impresivna 372 nastupa.

Oglasi

Osvojio je sve što se može osvojiti za čak 11 godina provedenih u zapadnom Londonu. Dva puta je osvajao Premier ligu Engleske, tri puta FA kup, Ligu prvaka, Evropsku ligu, a trofeje je osvajao i sa Trabzonsporom (Kup Turske), dok je s Nigerijom bio prvak Afrike 2006., 2010. i 2019. godine.

Nakon odlaska iz Londona odradio je dvije sezone u Kini. Potom je igrao još za Middlesbrough, Trabzonspor i Stoke City.

Mikel je za selekciju Nigerije odigrao 91 meč i postigao je šest pogodaka, a nacionalni tim je napustio prije dvije godine.

O njemu su često bila podijeljena mišljenja, ali njegova stalna prisutnost u ekipi uz Franka Lamparda, Michaela Ballacka, Michaela Essiena, Claudea Makelelea i drugih koji su se također borili za minutažu, govori sama za sebe.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Postoji izreka da 'sve dobre stvari imaju kraj', a za moju profesionalnu nogometnu karijeru taj dan je danas. Gledam unatrag na proteklih 20 godina svoje karijere i moram reći da sam vrlo zadovoljan svime što sam uspio postići i, što je još važnije, čovjekom kojeg sam oblikovao. Sve ovo ne bi bilo moguće bez nepokolebljive podrške moje porodice, menadžera, klubova, trenera, saigrača i što je najvažnije mojih uvijek odanih navijača. Podržavali ste me u usponima i padovima, čak i u danima kada nisam ispunio vaša očekivanja. Jedno veliko hvala", poručio je Mikel između ostalog.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi