Najluđi ćelavac među stativama: Kad protivnici pucaju penale nije bio na golu, a branio je!

Još bi govorio sudijama da paze

Najluđi ćelavac među stativama: Kad protivnici pucaju penale nije bio na golu, a branio je!

A. Čaušević

Prilikom izvođenja penala vrlo važno je nasjesti na psihološke igre koje igraju pojedini golmani.

Na Evropskom prvenstvu prvi favorit takmičenja, ekipa Francuske, se od turnira oprostila slabijim izvođenjem penala u duelu protiv Švicarske

Uobraženi Kylian Mbappe je pucao posljednji penal u seriji i nasjeo je na igru Yana Sommera koji mu je pokazivao rukom gdje da šutira. Švicarac je na kraju prozreo zvijezdu PSG-a i odveo svoj tim dalje.

Odličan u psihološkim igrama tokom izvođenja penala bio je i Fabien Barthez, legendarni francuski golman koji s punim pravom može ponijeti epitet najluđeg ćelavca među stativama.

Barthez je dio svoje karijere proveo u Manchester Unitedu. Na Old Trafford je stigao za 10 miliona eura kao svjetski i evropski prvak kao bi naslijedio Petera Schmeichela.

"Mark Bosnich i Raimond van der Gouw su odlični golmani, ali niti jedan nema takav karkter kao Schmeichel, ali Fabien ima. On je stvarno karakter" rekao je Sir Alex Ferguson nakon transfera.

Oglasi

Barthez je s Unitedom osvojio dvije titule prvaka Englske, ali još se pamte dva poklonjena gola Thierryju Henryju na Highbruyiju ili neuspješno pravljene ofsajd zamke protiv Paula Di Canija u FA Cupu.

Vrlo često je znao da napušta kazneni prostor i dribla protivnike, a ostao je upamćen i po kontroverznom branjenju penal kojim je protivnike dovodio do ludila.

Barthez bi stajao na jednoj stativi s namjerom da isprovocira i zbuni penaldžiju i vrlo često je to znao upaliti. Tako je uspio odbraniti penale Fulhamovom Steedu Malbranqueu te Muzzy Izetu iz Leicester Cityja.

Izetu je u jednom trenutku dosadilo čekali golmana pa je šutirao i postigao gol. Međutim sudija je naredio da se penal ponovi. U ponovljenom pokušaju Barthez je odbranio kazneni udarac.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Barthez je bio član čuvene generacije Francuske koja je 1998. i 2000. godine pokorila svijet i Stari kontinent. S Marseilleom je 1993. godine osvojio Ligu prvaka. Dobio je i niz prestižnih nagrada za najboljeg golmana.

Interesantno da se po okončanju karijere posvetio motorsportu gdje se baš i nije proslavio. Dok je selektor Francuske bio Laurent Blanc, Barthez je bio dio stručnog štaba kao trener golmana.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chico
Muzzy Izzet i Steed Melbranque... those were the days
2 0
ako1986
I dodajmo da je Sommer pokazao Mbappeu gdje da se baci pa ko je pucao penal.....
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi