Kontroverzni snimak kako osvajač Zlatne lopte ubrzigava supstancu zbog koje vlada panika

Ponovo je postao aktuelan

Kontroverzni snimak kako osvajač Zlatne lopte ubrzigava supstancu zbog koje vlada panika

Admin Čaušević

Bivši italijanski fudbaler Dino Baggio je izazvao pravu paniku među fudbalerima kazavši da se boji za svoj život nakon što je tokom karijere ubrizgavao razne supstance u svoj organizam.

Gianluca Vialli je preminuo 6. januara u 52. godini života, a njegova prerana smrt je iziazvala strah kod nekadašnjeg veznjaka.

"Trebali bismo istražiti šta smo uzimali dok smo igrali. Uvijek je bilo dopinga. Moramo shvatiti da neke tvari mogu za nas biti loše nakon nekog vremena. I ja se bojim za sebe, događa se to mnogim igračima", rekao je Baggio, pa je dodao:

"U devedesetim godinama, kad smo igrali, bilo je dosta dopinga i mi smo ga uzimali. Neki su i pričali o tome šta su uzimali i da im stvara probleme", ispričao je Baggio.

Nakon te izjave internetom je počeo kružiti kontrovezni snimak kako Fabio Cannavaro pred utakmicu finala Kup UEFA 1999. godine prima dozu Neotona, supstance koja transformiše masnoću u energiju.

Parma je tada sa ubjedljivih 3:0 pobijedila Marseille, a interesantno da je u startnoj postavi osim Cannavara bio i Baggio koji se sada plaši za svoj život.

Oglasi

Ubrzo nakon toga je Svjetska antidopinška agencija je zabranila upotrebu ove supstance, a snimke je objavio Rai još 2005. godine.

Interesantno da je Cannavaro godinu kasnije nakon objavljenih snimaka kao kapiten Italije postao prvak svijeta te je osvojio i Zlatnu loptu.

Nekada sjajni štoper se smatra jednim od najboljih defanzivaca u historiji, a svoju igračku karijeru je osim u Parmi još gradio u Interu, Juventusu i Real Madridu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Već neko vrijeme se bavi trenerskim poslom, trenutno je na klupi Beneventa. Ipak, nema sumnje da je sporni snimak ostavio mrlju na njegovu karijeru.

Krajem 90-ih i početkom 2000-ih italijanska Serije A je bila svojevrsni fudbalski NBA, a doping kontrole nisu bile ni blizu rigorozne kao što je to slučaj danas. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti