Ni igranje s najboljim na svijetu ga nije popravilo, jedan "grijeh" ga je koštao svjetskog vrha

Rumun koji nije ostvario puni potencijal

Ni igranje s najboljim na svijetu ga nije popravilo, jedan "grijeh" ga je koštao svjetskog vrha

Eldar Ganibegović

Kroz historiju smo se nagledali mnogo igrača koji su obećavali, a na kraju nisu dostigli svoj puni potencijal. Mnogo je takvih primjera, a nama najbliži u posljednje vrijeme je možda onaj Alena Halilovića koji je važio za wunderkida i otišao u Barcelonu kao tinejdžer, a sada je s 26 godina u Rijeci.

Ne tako daleko od Hrvatske dolazi nam još jedan sličan primjer, a njegovo ime je Ianis Zicu.

Bio je rumunski reprezentativac i član mnogih klubova, između ostalih velikog Intera, ali svoj puni potencijal nikada nije ostvario.

Danas mu je 39 godina i radi kao trener, a karijeru je završio sa samo 33 godine. Osvajao je trofeje u Rumuniji, Bugarskoj i Južnoj Koreji, ali dojam je da je mogao mnogo više.

Godine 2003., kada je stigao u Inter, Zicu je smatran veoma bliskim legendarnom Hagiju kada je u pitanju talenat i fudbalsko umijeće.

Međutim, bivši ofanzivni veznjak imao je veliki "grijeh", zbog čega je na kraju požalio. Ali već je bilo prekasno.

Oglasi

"Igrao sam i u Dinamu, ali nisam baš radio ono što sam morao da radim što se tiče fizičkog treninga i da pazim da ulazim u teretanu onoliko puta koliko su ostali ulazili. Tu su bili Lupesku, Vladoiu, Chirita, Catalin Hildan.

Nakon toga mi je saigrač postao Cannavaro, osvajač Zlatne lopte, ali nisam ništa mijenjao, loše sam jeo i to je bio jedini problem.

S druge strane, ekstra-sportski život... Nisam volio alkohol niti da ne spavam noću. Samo što se nisam hranio i hidrirao kako treba, to je bio problem i nisam znao da je značaj jako veliki, procenat je preko 50%, za visoke performanse u vrhunskim timovima", rekao je Ianis Zicu.

Danas, kada je trener, smatra da je mnogo spremniji i odgovorniji. Trenutno je bez posla, a posljednji klub koji je vodio bio je rumunska Concordia.

"Oduvijek mi se to sviđalo i mislio sam da mogu mnogo više da uradim kao trener nego kao igrač, jer dok sam igrao nisam bio u stanju da prebrodim fizičke probleme na koje sam nailazio u timovima u inostranstvu, a ovdje mislim na to kada sam stigao u Italiju.

Oglasi

Nisam bio spreman, pratio sam stvari koje se rade lako. Da sam u to vrijeme imao mnogo bolju kulturu, sigurno bih uspio da ostanem u Italiji više godina", rekao je na ovu temu Ianis Zicu.

Nakon samo pola sezone, u kojoj nije dobio nijedan meč u prvom timu Intera, posuđen je Parmi. Ni ovdje nije uspio da se nametne u mjeri svog talenta.

Odigrao je samo 11 utakmica i nije postigao gol, a potom se nakon pola godine vratio u Inter. U narednih šest mjeseci pozajmljen je Dinamu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U Inter se vratio još jednom nakon godinu i po dana, u junu 2006. godine, ali je tada ponovo bio na pozajmici, samo što je ovaj put završio u Rapidu. Zicu je ostao u Rapidu godinu dana, vratio se u Inter, a zatim je ponovo poslan u Dinamo.

Uslijedili su prelasci Poli Temišvar, CSKA iz Sofije, Pohang Stilers, Gangwon FC, Petrolul, ASA Tg. Mures, ponovo Poli Temišvar i ponovo ASA Tg. Mures, gdje je završio karijeru u januaru 2017. godine. 

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi