Fantastični Neymar za plasman Brazila, novi poraz Urugvaja

Južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Fantastični Neymar za plasman Brazila, novi poraz Urugvaja

Sinoć je u okviru južnoameričkog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo odigrano pet utakmica, uz nekoliko iznenađenja.

U prvoj sinoćnjoj utakmici južnoameričkih kvalifikacija Bolivija je kao domaćin savladala Argentinu, koja je igrala bez suspendovanog Lionela Messija, rezultatom 2:0. Argentinci su ovim porazom pali na peto mjesto u kvalifikacionoj grupi, te bi zbog toga mogli put na Svjetsko prvenstvo tražiti kroz play-off, s obzirom da samo prve četiri ekipe osiguravaju direktan plasman na ovo takmičenje.

Kolumbija je iskoristila loša izdanja Urugvaja, te se sinoćnjom pobjedom nad Ekvadorom probila na drugo mjesto grupe. Kolumbijci su do prednosti od dva gola stigli već u prvom poluvremenu, a pogađali su James Rodriguez u 20. i Cuadrado u 34. minuti susreta. Ovakav rezultat ostao je do kraja utakmice, a posao kolumbijskoj reprezentaciji olakšao je štoper Ekvadora, Caicedo de la Cruz, koji je zbog drugog žutog kartona, napustio teren u 61. minuti.

Reprezentacija Čilea je lagano savladala Venezuelu rezultatom 3:1.

Već na samom startu Čileanci su stigli do ubjedljive prednosti, Alexis Sanchez je pogodio već u petoj minuti, da bi iskusni Paredes sa dva gola, u 7. i 22. minuti, povisio na 3:0.

Nakon odmora, gosti su počeli sa nešto boljom igrom koja je nagrađena golom koji je postigao Rondon u 63. minuti susreta, ipak to nije bilo dovoljno da gosti učine ovaj meč neizvjesnijim, pa je do kraja rezultat ostao nepromijenjen, iako je Sanchez promašio jedanaesterac za domaću ekipu u 77. minuti.

Sinoćnjoj ubjedljivom pobjedom protiv Paragvaja, Brazil je postao prva reprezentacija koja je obezbjedila učešće na Mundijalu. Četiri kola prije kraja južnoameričkih kvalifikacija Brazil se nalazi na prvom mjestu grupe sa 33 boda, tako da su uz, domaćina, Rusiju prvi sigurni česnici Svjetskog prvenstva. 

Brazil je veoma lako, rezultatom 3:0, savladao Paragvaj, a kakav je bio tok utakmice, pokazuje i činjenica da Paragvajci nisu uspjeli uputiti ni jedan šut u okvir gola.

Za Brazil su pogađali, Coutinho u 34., zatim Neymar nakon fantastičnog solo prodora u 64. i Marcelo u 86. minuti, dok je Neymar i promašio penal u 53. minuti susreta.



Zadnju utakmicu na programu južnoameričkih kvalifikacija odigrali su Peru i Urugvaj.

Iako su fvorizovani gosti poveli nakon pola sata igre golom Carlosa Sancheza, Peru je uspio stići do preokreta. Vrlo brzo je stigao odgovor domaćih, koji su izjednačili golom Guerrera u 34. minuti, a još bolju igru u drugom poluvremenu krunisali su potpunim preokretom do kojeg su došli pogotkom Floresa u 62. minuti. Da zadrže ovakav rezultat, Peruancima je pomogao i Urugvajac Urreta. On u 63. minuti zamijenio strijelca pogotka za svoju ekipu, da bi odmah nakon ulaska dobio prvi žuti karton, a već u 76. minnuti i drugi zbog kojeg je morao napustiti teren. 

Urugvajci se nalaze u jako lošoj seriji, od tri uzastopna poraza, ali su i dalje, na trećoj poziciji, među reprezentacijama koje očekuje direktan plasman na Mundijal.

Svi rezultati:

Bolivija - Argentina 2:0

Ekvador - Kolumbija 0:2

Čile - Venezuela 3:1

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Brazil - Paragvaj 3:0

Peru - Urugvaj 2:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi