Faraon sa Anfielda
Krilni fudbaler Liverpoola igra najbolju sezonu u karijeri i sada vrijedi ogroman novac.

Prošlo je više od 3.100 godina da Egipat dobije novog faraona

Faraon sa Anfielda · Kolumna

J. Murselović

Svi historičari smatraju da je Ramzes III posljednji veliki egipatski faraon. Vladao je Egiptom od 1186. do 1155. godine prije nove ere, a uzrok njegove smrti bio je predmet velike rasprave među historičarima. 

Svi su bili saglasni da su se njegovi najbliži urotili kako bi ga ubili, ali problem je ležao u tome što na njegovom tijelu nije bilo jasnih dokaza koji bi potkrijepili ovu tvrdnju. Vremenom je ipak, zahvaljujući nevjerovatnom tehnološkom napretku, dokazano kako je Ramzesu III prerezan vrat tokom urote koju su skovali njegova supruga Tija i sin Pentaver. Urota u kojoj je učestvovalo 40 osoba (ipak) nije bila uspješna, jer su svi učesnici bili razotkriveni i osuđeni na smrt. Nakon smrti Ramzesa III, pojavljuju se vladari pod kojima je kraljevstvo kopnilo, a slava imperije sve više tamnila.

Trebalo je proći više od 3.100 godina da Egipat dobije novog velikog faraona. Drugačijeg. Posebnog. Fudbalskog. U periodu kad se na području Bosne i Hercegovine vodio rat, u Egiptu je rođen Mohamed Salah, fudbaler čija je prava “vladavina” počela tek ove sezone nakon što je rimsku Romu zamijenio Liverpoolom.

Iz Egipta u Švicarsku

Mohamed Salah je kao tinejdžer potpisao za El Mokawloon, klub iz Kaira koji je od njegovog rodnog mjesta bio udaljen nekoliko stotina kilometara. Nakon petosatnog putovanja uslijedio bi težak trening, ali Salah nije odustao. Nije dizao ruke od svog bogomdanog talenta kao mnogi njegovi prethodnici kojima su predviđali još sjajniju karijeru od njegove. Salah je šutio i marljivo radio na svojim manama; nije ni u jednom trenutku dozvolio da postane novi Mido; da bude umrtvljen hvalospjevima koji su svakodnevno dolazili iz rodnog Egipta.

U februaru 2012. godine desila se užasna tragedija na stadionu u Port Saidu, kada su na derbi meču između Al Masryja i Al Ahlyja smrtno stradale 74 osobe, a više od 500 bilo je povrijeđeno. Egipatska vlada donijela je odluku da se domaće prvenstvo suspenduje na dvije godine.

Švicarski Basel u je ovoj zabrani vidio svoju šansu. Pratili su Salaha, a u martu 2012. godine organizovali su prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Egipta za koju su igrali igrači mlađi od 23 godine. Salah je odigrao samo jedno poluvrijeme, ali za tih 45 minuta uspio je postići dva pogotka, što je dodatno ubrzalo odluku čelnika Basela da u svoje redove dovedu talentovanog Egipćanina. Poslije utakmice su tražili od Salaha da ostane na treningu Basela, da bi mjesec dana poslije, nakon što su uspjeli nekako premostiti birokratske prepreke, Salah potpisao četverogodišnji ugovor sa švicarskim timom. Za Salaha je ovo značio bijeg iz katastrofalne egipatske situacije, a za Basel jackpot u vidu jednog od najboljih mladih igrača koji svakog trenutka može pokazati svoj puni potencijal.

Na Olimpijskim igrama održanim u Londonu 2012. godine, devetnaestogodišnji Salah postigao je tri pogotka u grupnoj fazi pomogavši svojoj reprezentaciji da dođe do četvrtfinala. Tad je svima bilo jasno kako je Basel napravio najbolji mogući posao dovođenjem (pre)brzog lijevonogog Egipćanina.

Prelazak u Chelsea

Tadašnji trener Basela, Murat Yakin, bio je oprezan u prvoj Salahovoj sezoni. U 29 ligaških nastupa, Salah je na samo 10 utakmica igrao više od 60 minuta. Nevjerovatnom brzinom nadomjestio je (skoro) sve nedostatke i naredne sezone postao najvažniji igrač Basela. Usavršivši lijevu nogu, postao je prava enigma za svoje čuvare. To su najbolje osjetili i defanzivci Chelseaja, koji su gledali kako u grupnoj fazi Lige prvaka Salah postiže gol i na Stamford Bridgeu, ali i na St. Jakob-Parku. Jose Mourinho nije želio čekati i već u januaru 2014. godine dovodi Salaha u Chelsea (vjerovatno i zbog toga što je Liverpool ozbiljno zagrizao za Egipćanina) za 11 miliona funti. Nije to bilo prvi put da se Chelsea umiješa i upropasti “završene transfere” svojih rivala. Godinu ranije, u posljednji trenutak umiješali su se u Willianov transfer koji je birao između Tottenhama i Liverpoola.

Za razlilku od Yakina, Jose Mourinho nije imao strpljenja sa Salahom. Brzonogi Egipćanin nije bio fizički, a ni psihički spreman za sve ono što ga čeka u Premier Ligi. Salah se nije bunio. Šutio je, radio na sebi, marljivo trenirao i čekao svoju priliku. Nije je dobio; dijelom zbog nevjerovatne konkurencije (Hazard, Willian, Schürrle, Oscar, pa i Ramires koji je znao igrati na krilu), dijelom zbog Mourinhovog nestrpljenja. U Londonu se nije zadržao ni godinu dana, a dobio je etiketu slabašnog igrača; igrača koji nema budućnost na Otoku. No, da život ponekad uistinu priča lijepe priče, pobrinula se Fiorentina koja je u sklopu Cuadradovog transfera, dovela Salaha na posudbu. Mohamed je u Fiorentini zadužio dres sa brojem 74, u znak poštovanja žrtvama u Port Saidu. Odigrao je polusezonu iz snova, postigavši devet pogodaka na 29 utakmica. Letio je terenom; bio je naprosto neuhvatljiv. Period u Fiorentini u potpunosti je isprao gorak okus loše epizode u Chelseaju.

Spallettijev čovjek

U avgustu 2015. godine, Roma je dogovorila jednogodišnju Salahovu posudbu uz mogućnost kupovine na kraju sezone. Vučica i Salah su progledali dolaskom Spallettija koji je naslijedio Rudija Garciju nakon niza loših rezultata. Luciano Spalletti znao je kakvog igrača ima u kadru i, što je još važnije, znao je kako Egipćaninu povratiti izgubljeno samopouzdanje. Za razliku od Mourinha, bio je strpljiv. Često je razgovarao sa Salahom, savjetovao ga, “tjerao” da bude bolji. Spalletti je poslije treninga razgovarao i radio sa Salahom. Nije želio da Mohamed postane još jedan talenat koji nije iskoristio svoj puni potencijal.

Salah je u prvoj sezoni u Romi postigao 14 golova, a na Spallettijev zahtjev otkupljen je njegov ugovor od Chelseaja. Sljedeće sezone, Salah je bio još bolji. Razvio je nevjerovatno partnerstvo sa Edinom Džekom, iskoristivši Edinov pregled igre, mirnoću i nesebičnost. Džeko i Salah su duplim pasovima izbacivali protivničke odbrane, nakon kojih bi, po pravilu, postizali golove. Salah je sezonu završio sa 15 ligaških golova, a ubilježio je i 13 asistencija. Bilo je tu i mnogo promašenih šansi, nakon kojih je Salah uvijek bio samokritičan. Takav je bio još dok je nosio dres Basela. U svlačionici bi se uvijek izvinjavao saigračima kad bi promašio izglednu priliku. Redovno je naglašavao kako mu je povjerenje saigrača veoma bitno i kako ni u jednom trenutku ne želi izdati to povjerenje.

Povratak u Englesku

Liverpool je i dalje “očijukao” sa Salahom. Pratili su ga sve vrijeme, a u ljeto 2017. godine poslali su ponudu koju je Roma objeručke prihvatila. Visina obeštećenja iznosila je 42 miliona funti, ali sa raznoraznim bonusima transfer je vrijedio okruglo 50 miliona funti. Mnogi su (još jednom) prekrižili Salaha, najviše zbog neuspješne epizode u Chelseaju. Grdno su pogriješili.

Jürgen Klopp tražio je igrača koji je u stanju činiti udarnu presing-iglu. Salah je kao stvoren za tu ulogu. Sa Maneom i Firminom, Salah je osnovao pravi fudbalski trijumvirat. Odlično se razumiju, često mijenjaju pozicije čime otežavaju posao protivničkim odbranama, a u Kloppovom sistemu su uspješno sakrivene sve njihove mane.

Mohamed Salah je mnogo opasniji bez lopte negoli s loptom. Odlično koristi prostor koji mu svojim fenomenalnim kretnjama otvara Firmino, a zahvaljujući nevjerovatnoj brzini, uvijek pobjegne svojim čuvarima i nađe se u gol šansi. Salah nije klasično krilo – on je pravi napadač. Ubica (iako, kako sam priznaje, ne voli čuti ovu riječ, jer ona sa sobom uvijek nosi negativne konotacije). Opasan u kontranapadima, na nepostavljenu protivničku odbranu. Jose Mourinho je u meču između Manchester Uniteda i Liverpoola uspio zaustaviti Salaha i Liverpool. Prepustio im je loptu znajući kako Liverpool na terenu ima samo jednog igrača koji može podvaliti loptu (Firmino). Salah je na tom meču tek u sudijskoj nadoknadi imao priliku, ali njegov šut bio je izuzetno neprecizan. Igrači Uniteda nisu dozvolili da se Egipćanin razmaše, skupili su prostor i time oduzeli njegovo glavno oružje.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ipak, bez obzira na taj meč, Salah igra nevjerovatnu sezonu. Postigao je 36 golova (28 u ligi i šest u Ligi prvaka), a upisao je i 12 asistencija, te s pravom spada u najuži krug favorita za igrača godine u Engleskoj. Puca od samopouzdanja, a svojim okomitim stilom igre u potpunosti odgovara Kloppu. Njih dvojica su kao stvoreni jedan za drugog. Salah na najbolji mogući način oplemenjuje Kloppov heavy-metal fudbal, a Kloppov sistem napravio je od eksplozivnog Salaha nevjerovatnog strijelca. Mohamed je tek šesti igrač koji je postigao barem 30 golova u prvoj sezoni u Engleskoj, a za pogodak mu je potrebno manje minuta negoli je to bio slučaj sa Diegom Costom u Chelseaju, Alanom Shearerom u Newcastleu, Fernandom Torresom u Liverpoolu ili Ruudom van Nistelrooyem u Manchester Unitedu.

Salah je pomogao i reprezentaciji Egipta da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Na leđima će nositi očekivanja cijele nacije. No, za razliku od svojih prethodnika; od onih koji su pokleknuli u odlučujućim trenucima, Salah poznaje svoje mogućnosti i svakodnevno radi na sebi. Upravo ta vrlina ga čini drugačijim. Posebnim. Zbog toga je on novi egipatski faraon.

Top Komentari

EmirTM87
Pazi mu samo naslova i uvoda..
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi