Osnovani prije sedam godina, a sada koračaju prema tituli prvaka: Klub za koji je riječ "čudo" mala
FOTO: Twitter/FC Noah

Sjajna fudbalska priča

Osnovani prije sedam godina, a sada koračaju prema tituli prvaka: Klub za koji je riječ "čudo" mala

Haris Zilić

U mnogim evropskim ligama je finiš sezone, počinju završne borbe, a u dosta prvenstava je velika borba za titulu prvaka, ima i nekih prijatnih iznenađenja.

Jedna od liga koja svakako ove sezone nudi zanimljivu priču je armenska Premier liga koja je za većinu nepoznanica.

Tamošnji lider je ekipa FC Noah iz Erevana sa 59 osvojenih bodova dva više od Pyunika i četiri više od Ararat-Armenie devet kola prije kraja prvenstva.

FC Noah bi mogao biti najprijatnija fudbalska priča u Evropi jer je riječ o ekipi koja je osnovana prije sedam godina, dakle 2017. godine, a već su u prilici da se bore za titulu prvaka.

Osnovani su kao Artaskh FC, a 2019. godine mijenaju u sadašnje ime FC Noah.

Oglasi

Interesantno je da ekipa iza sebe u sedam godina postojanja ima i dva trofeja. Osvojili su Kup Armenije 2020. godine, a iste godine uzeli su i Superkup svoje zemlje.

Dva puta su predstavljali Armeniju u Evropi, ali vrlo brzo su završavali svoje avanture, oba puta u prvom pretkolu Evropa lige 2021. i 2022. godine kada su zaustavljeni od kazahstanskog Kairata odnosno finskog KuPSa.

Domaće utakmice igraju na Armavir City stadionu koji nakon rekonstrukcije ima kapacitet 3.000 sjedećih mejsta.

U sedam godina postojanja FC Noah je dva puta bio viceprvak Armenije, a posebna je bila prva sezona po osnivanju.

Klub je osnovan 2017. godine, a odmah je iste godine počeo sezonu u armenskom drugom rangu i 2018. godine su se plasirali u armensku elitu, tako da su u društvu najboljih zaigrali za godinu dana od osnivanja.

Oglasi

Pomenut klub ima u evorpskim takmičenjima koeficijent 2.000 pa bi recimo u slučaju titule prvaka Armenije ne bi imali status nositelja u prvom pretkolu Lige prvaka, što znači da bi završili na listi iza bh. kluba što bi mogla biti prednost za našeg prvaka.

Trenutni roster ovog mladog kluba iz Erevana je pun internacionalaca, a ima i nekolicina reprezentativaca kako Armenije, tako i drugih zemalja.

Najbolji strijelac tima ove sezone je 28-godišnji kapiten Artur Miranyan koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva zabio 18 golova.

Uprava kluba radi nevjerovatne stvari, a za sedam godina postojanja doći do situacije da ste najveći favoriti za titulu prvaka je podatak vrijedan svakog poštovanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi